2013 - anul inovatiilor Bosch in mobilitate electrica, conducere autonoma si conectivitate
17.01.2014
        
Distribuie acest articol!   

Tehnologiile raspund cererii globale din ce in ce mai mare pentru prevenirea accidentelor si protectia mediului inconjurator. „Divizia Tehnologie Auto inregistreaza in prezent un progres semnificativ. Bosch preconizeaza ca electrificarea, automatizarea si conectivitatea reprezinta tendintele principale in dezvoltarea industriei auto mondiale. Ne aflam in prim planul inovatiilor in toate aceste domenii”, a afirmat Wolf-Henning Scheider, membru al Consiliului de Administratie al Robert Bosch GmbH, responsabil pentru divizia auto.

In drumul catre conducerea complet electrica, Bosch ofera solutii majore prin modelele hibrid „mild”, „strong” si „plug-in”, precum si cu propulsie pur electrica. Gama inovatiilor Bosch din 2013 cuprinde sistemul pentru hibrizii plug-in care poate reduce emisiile de CO2 cu 65%. In 2014, componentele pentru electrificarea sistemului de propulsie vor fi produse in serie la Bosch in cadrul a 30 de proiecte. „Prin intermediul acestor proiecte castigam experienta in aducerea pe piata, pentru publicul larg, a sistemelor de propulsie electrica rentabile, de inalta performanta", a afirmat Scheider. „Pas cu pas vom ajunge la electromobilitatea completa”.

Acumulatorii raman tehnologia cheie care permite electrificarea suplimentara a autovehiculelor. Bosch urmareste sa injumatateasca costurile acumulatorilor litiu-ion, dubland in acelasi timp densitatea energetica pana la sfarsitul acestui deceniu, in primul rand prin intermediul unei tehnologii de comanda de inalta precizie a acumulatorilor, precum si prin tehnologia inovatoare a materialelor si electrochimica. Pentru a accelera ritmul acestor dezvoltari, Bosch a semnat recent un act de infiintare a unei societati mixte impreuna cu companiile japoneze GS Yuasa si Mitsubishi Corporation.

Bosch ofera deja un numar din ce in ce mai mare de functii de asistenta la conducere si de siguranta. „Credem ca o conducere autonoma ne va ajuta sa ne realizam viziunea conducerii in siguranta si fara accidente. Ranirile vor fi de domeniul trecutului si, in mod ideal, nu ar trebui sa existe deloc accidente”, spune Scheider. Peste 90 la suta din accidentele din intreaga lume sunt cauzate de erori umane. Produsele Bosch contribuie deja la reducerea semnificativa a acestor numere.

Sistemele de asistenta la conducere precum tempomatul adaptiv ACC au ajutat deja la decongestionarea traficului in 2013. In 2014, Bosch va lansa un asistent pentru blocajele din trafic care permite autovehiculelor sa mentina o distanta corespunzatoare fata de celelalte autovehicule, prin reglarea vitezei acestora in functie de nivelurile de congestionare, si care le mentine pe banda de circulatie prin intermediul interventiilor de directie. Bosch planifica sa dezvolte functii de conducere autonoma din ce in ce mai complexe inainte de a se concentra pe o experienta de conducere complet autonoma in urmatorul deceniu.

O conditie importanta pentru automatizarea completa a autovehiculelor este reprezentata de conducerea interconectata. Bosch pune accentul pe conectivitatea car-to-cloud, prin care autovehiculele isi vor mentine constant conexiunile la retelele de date mobile de mare viteza. Pana in 2025, Bosch se asteapta ca aproape orice autovehicul nou vandut in intreaga lume sa fie capabil de aceste performante.

Conectivitatea la bord face condusul sigur si confortabil. Bosch a dezvoltat „mySpin”, un sistem nou care integreaza aplicatiile pentru smartphone-uri in afisajul autovehiculului, exact asa cum apar pe telefon. Acesta le permite soferilor sa le actioneze in siguranta si cu usurinta in timpul conducerii. „Aceste inovatii vor fi atractive pentru soferii care apreciaza conexiunile mobile de internet. In plus, ajuta la prevenirea accidentelor”, a declarat Scheider.

Distribuie acest articol!