Familia Peugeot pierde controlul asupra PSA
20.02.2014
        
Distribuie acest articol!   

Familia Peugeot va ramane cu doar 14% din actiunile Grupului PSA Peugeot Citroen, la fel ca noii actionari, statul francez si a doua companie chineza ca marime, Dongfeng. Cei doi noi mari actionari au preluat respectivele pachete de actiuni platind fiecare cate 800 milioane de euro. Pana acum familia Peugeot detinea 25,4% din actiunile grupului dezvoltat pe baza companiei fondate in urma cu mai bine de doua secole.

Acordul cu Dongfeng si statul francez va fi semnat oficial la finalul lunii martie, cand presedintele chinez Xi Jinping este asteptat la Paris. Tranzactia prevede si o majorare de capital cu 3 miliarde de euro. Grupul francez traverseaza una dintre cele ma dificile perioade din istoria sa de peste 115 ani ca producator de automobile. Chinezii de la Dongfeng vin cu lichiditatile de care PSA avea nevoie acuta, in incercarea disperata de supravietuire. Familia Peugeot detinea patru locuri in Consiliul de Supraveghere, insa va ramane cu doua si foarte probabil ca va pierde si presedintia Consiliului, dupa ce va avea loc Adunarea Extraordinara pentru majorarea capitalului.

PSA se afla in dificultate pentru ca vanzarile sale depind in prea mare masura de piata europeana, aflata in declin in ultimii 6 ani. In plus, a doua piata PSA dupa Europa, cea iraniana, este blocata din cauza sanctiunilor internationale. Grupul a demarat deja un amplu program de restructurare, prin inchiderea unei uzine si suprimarea a 11.000 de locuri de munca.

Distribuie acest articol!