Un nou episod in scandalul cumpararii VW de catre Porsche
05.02.2014
        
Distribuie acest articol!   

Recent, la un tribunal de inalta instanta din Frankfurt, a fost depusa o plangere impotriva lui Ferdinand Piech si Wolfgang Porsche, presedintii companiilor Volkswagen, respectiv Porsche. Plangerea este legata de tentativa de achizitionare a gigantului Volkswagen de catre Porsche, in 2008, si este depusa de sapte fonduri de investitii din SUA, care cer daune in valoare totala de 1,8 miliarde de euro.

Mai multi investitori reproseaza companiei Porsche ca a manipulat piata de capital si le-a provocat pierderi de miliarde de euro, atunci cand a mintit, in 2008, referitor la intentia de a prelua controlul asupra Volkswagen. Unele dintre aceste plangeri au fost respinse in 2002, insa altele si-au urmat cursul, in justitie.

Pentru prima oara, noua plangere ii vizeaza personal pe presedintii Ferdinand Piech si Wolfgang Porsche. Ea a fost depusa de mai multe fonduri speculative, coordonate de Elliott Associates. Conform publicatiei germane Der Spiegel, investitorii ii acuza pe conducatorii celor doua companii de pregatirea in secret a preluarii Volkswagen de catre Porsche, "prin metode specifice serviciilor secrete sau  organizatiilor criminale". La randul lor, acuzatii considera plangerea ca nefondata si cred ca a fost lansata "din motive tactice".

Reamintim, in 2008 compania Porsche dadea asigurari, prin intermediul unui comunicat de presa, ca nu este interesata de preluarea Volkswagen. Cateva luni mai tarziu (in octombrie), a surprins o lume intreaga, anuntand ca detine 75% din capitalul Volkswagen. Pretul actiunilor VW a explodat mai apoi, ceea ce permitea companiei Porsche sa castige mai mult din speculatiile financiare decat din vanzarea de automobile!

Insa tentativa Porsche de a pune mana pe VW avea sa esueze brusc din cauza panicii create de prabusirea Lehman Brothers. Investorii si bancile au refuzat sa mai finanteze preluarea, iar Porsche a ajuns rapid intr-o acuta criza de lichiditati. Salvarea de la faliment a venit prin interventia Volkswagen, care… a preluat Porsche! De altfel, cele doua companii sunt controlate de membrii aceleiasi familii, printr-un actionariat altfel destul de complicat.

Distribuie acest articol!