Camera video spate va fi obligatorie in SUA, din 2018
03.04.2014
        
Distribuie acest articol!   

Evolutia tehnica a vehiculelor joaca un rol primordial in scaderea victimelor accidentelor rutiere. Guvernele au inteles acest lucru si actioneaza in consecinta. Periodic sunt impuse noi reglementari in ceea ce priveste tehnologia de la bord. Astfel, numeroase echipamente de securitate au devenit obligatorii inca din momentul fabricarii. Cel mai cunoscut exemplu in acest sens, la nivel european, este controlul electronic al stabilitatii, celebrul ESP.

In Statele Unite, normele de securitate sunt stabilite la recomandarea binecunoscutei NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration), agentia federala insarcinata cu securitatea rutiera, subordonata departamentului de transporturi. Cea mai recenta decizie luata de autoritatea americana in materie de securitate rutiera este obligativitatea dotarii "din fabrica" cu camera video spate a automobilelor vandute in SUA, incepand din anul 2018.

La prima vedere, acest echipament nu pare sa fie prea important in eforturile de reducere a deceselor provocate de automobile. In realitate, lucrurile stau cu totul altfel: conform statisticilor NHTSA, anual in SUA 200 de persoane isi pierd viata, iar alte 15.000 sunt ranite in urma unor accidente provocate de automobile aflate in mers cu spatele. Iar 31% dintre victime sunt copii sub cinci ani!

NHTSA a impus detalii tehnice precise in privinta camerelor video – de pilda, acestea trebuie sa ofere vizibilitate pentru o suprafata cu laturile de trei pe sase metri. Echipamentul va fi montat pe toate vehiculele cu greutatea de pana la cinci tone, inclusiv autobuze si camioane.

Distribuie acest articol!