Primul automobil autonom produs de Google
01.06.2014
        
Distribuie acest articol!   

Google duce mai departe proiectul sau de dezvoltare a unui automobil capabil sa se conduca singur. Recent a prezentat in acest sens propriul prototip, pe care l-a conceput de la zero, renuntand astfel la ideea de a transforma modele existente deja pe piata. Totusi, Google va colabora in continuare cu producatori de automobile si subansamble auto, insa aparitia acestui prototip indica o noua maniera de abordare a ideii de automobil autonom.

Pentru amatorii de automobile, aceasta prima "masina Google" este oarecum surprinzatoare, poate chiar dezamagitoare, avand in vedere aspectul si dotarile. Fara indoiala, insa, este vorba de un reper important in istoria automobilului autonom, aflata inca in perioada de pionierat. Cu aspect mai degraba de jucarie (Google si-a dorit neaparat acest look, cat mai "prietenos"), prototipul poate lua la bord doua persoane si ruleaza cu o viteza de pana la 40 km/ora. Nu are volan si nici acceleratie sau frana, fiind propulsat de un motor electric, cu autonomie de pana la 160 km. De altfel, tot automobilul a fost conceput minimalist, plansa de bord fiind prevazuta cu doar doua butoane, pe pornire si oprire, si cu un ecran pe care apar informatii despre deplasare si de la sistemul GPS. Vor fi produse 100 de exemplare, ce urmeaza sa fie testate in mediul urban din SUA, in zone cartografiate in prealabil sau existente in memoria masinii.

Cum spuneam, prototipul marcheaza un reper important in evolutia automobilului autonom. Cei de la Google sunt convinsi ca nu este prea indepartat momentul in care va fi suficient sa urci la bord si sa tastezi adresa la care vrei sa ajungi, lasand restul (inclusiv placerea sofatului?) in grija masinii.

Distribuie acest articol!