Automobile la preturi exorbitante, in Cuba
13.07.2014
        
Distribuie acest articol!   

Dupa decenii la rand in care a interzis importurile de automobile, de curand Cuba si-a deschis piata pentru producatorii straini. Astfel, din ianuarie anul acesta, cubanezii au posibilitatea sa achizitioneze modele "la zi", cu care sa inlocuiasca vechile piese de muzeu pe care le-au utilizat si intretinut timp de cel putin o jumatate de veac.

La sase luni de la aceasta neasteptata liberalizare, rezultatele vanzarilor sunt foarte modeste. Doar 50 de automobile si 6 motociclete noi s-au vandut in toata aceasta perioada, conform Cubadebate.com. Motivul? Preturile speculative exorbitante ale automobilelor, intr-o tara in care salariul mediu nu depaseste 20 de dolari pe luna!

Spre exemplificare, conform unei liste publicate de HavanaTimes.org, un Peugeot 508 nou se vinde in Cuba cu peste 250.000 de dolari. Adica de sapte sau chiar opt ori mai mult decat pretul respectivului model pe piata europeana! De retinut ca nici in cazul automobilelor second hand produse dupa anul 2000, preturile nu sunt cu mult mai mici! In aceste conditii, va mai trece mult timp pana cand vechile limuzine americane produse la mijlocul secolului trecut vor deveni cu adevarat piese de muzeu in Cuba!

Distribuie acest articol!