MINI aniverseaza 55 de ani
25.08.2014
        
Distribuie acest articol!   

Fondatorul segmentului premium pentru clasa automobilelor mici aniverseaza 55 de ani, dar este mai tanar ca niciodata – primul Mini clasic a ajuns pe sosele in 1959, nou MINI continua povestea de succes in 2014 – International Mini Meeting (IMM) sarbatoreste aniversarea in comitatul Kent.

Cand primul Mini clasic, produs la Birmingham, a ajuns pe piata la 18 august 1959, nici unul dintre oamenii implicati la acea vreme nu si-ar fi imaginat ca acel concept revolutionar de automobil mic se va transforma intr-una dintre cele mai de succes povesti din industria auto a ultimelor cinci decenii si jumatate. Acum 55 de ani, doua modele au fost prezentate publicului in premiera, singurele diferente fiind grila radiatorului, capacele butucului si vopseaua: Morris Mini Minor si Austin Seven. Conceptul designerului Alec Issigonis a fost pe cat de simplu, pe atat de ingenios: mult spatiu interior combinat cu dimensiuni exterioare minime, patru locuri, proprietati perfecte de condus, consum mediu de combustibil si un pret rezonabil. Aceste idei stralucitoare au avut un impact care s-a extins si in secolul XXI.

Principiul de baza al marcii a fost confirmat inca o data la lansarea pe piata a noului MINI in 2001: un concept superior a castigat popularitate intr-o gama de forme diferite si ulterior a devenit un reper bine stabilit. De atunci, MINI a combinat valorile clasice ale primelor generatii cu cerintele unui automobil modern. Foarte putine concepte de automobile au supravietuit o perioada atat de indelungata sau au castigat un nivel comparativ de popularitate – si niciun alt concept nu a fost aplicat unei varietati atat de mari de versiuni precum in cazul MINI.

In prezent, gama cuprinde un numar mare de modele: incepand cu varianta clasica de caroserie MINI Hatch, portofoliul continua cu MINI Clubman, MINI Cabriolet, MINI Coupe si MINI Roadster, pentru a se incheia cu MINI Countryman si MINI Paceman. In primavara anului 2014, cand a fost lansat noul MINI pe piata, brandul a inceput un capitol nou al acestei povesti de succes. O varianta complet noua de caroserie va intra in programul de modele cu incepere din toamna anului 2014: MINI cu cinci usi.


In primul week-end din luna august, membrii comunitatii de modele Mini clasic si MINI s-au reunit in comitatul Kent pentru a sarbatori a 55-a aniversare a celui mai de succes si mai popular automobil britanic de clasa mica. Pasionatii MINI au fost la fel de impresionati de noua generatie a originalului in segmentul premium al clasei mici, la fel cum au fost si de unii predecesori pe care i-au putut admira la eveniment. Automobilele prezentate au variat de la unele din primele automobile ale marcii, care datau din 1960, la o versiune clasica Mini Clubman Estate si la clasicul 25 Special Edition Mini din 1984, pana la ultimele Mini clasice construite vreodata, in anul 2000.

Oaspetii de onoare ai aniversarii au fost Paddy Hopkirk, cel care a obtinut prima victorie a marcii in Raliul Monte Carlo Rally – cu un Mini Cooper S, in urma cu 50 de ani -, si Russ Swift, cel care a facut o demonstratie cu o parte din trucurile si cascadoriile sale unice.

International Mini Meeting (IMM) a fost organizat pentru prima data in Germania, in 1978 – la acea vreme era un eveniment de camping de trei zile, la scara relativ mica. Popularitatea lui a crescut de la un an la altul, fanii fiind pregatiti sa calatoreasca din ce in ce mai departe, pana cand organizatorii au decis in cele din urma sa-l transforme intr-o reuniune internationala. IMM are loc in fiecare an in alta tara, dar se intoarce in Marea Britanie la fiecare cinci ani pentru a marca aniversarea marcii din luna august.

Distribuie acest articol!