Formula 1, Japonia: cursa oprita, in urma unui accident grav
05.10.2014
        
Distribuie acest articol!   

Pentru a opta oara in acest sezon de Formula 1, pilotii echipei Mercedes au plecat din prima linie a grilei. Nico Rosberg a fost mai rapid decat Lewis Hamilton, top 10 la start fiind completat de Bottas, Massa, Alonso, Ricciardo, Magnussen, Button, Vettel si Raikkonen.

Disputat sub amenintarea taifunului Phanfone, Marele Premiu al Japoniei a fost oprit de doua ori, din cauza incidentelor. Dupa o prima pauza fortata in chiar primele tururi, cursa a fost oprita definitiv in turul 44, in urma unuia ccident grav al francezului Jules Bianchi (25 de ani). Pilotul Marussia a lovit o masina de interventie care tracta monopostul lui Sutil, ramas pe pista in urma unui alt accident. Bianchi a fost transportat la centrul medical al circuitului in stare de inconstienta, iar cursa nu s-a mai reluat. Conform unui comunicat de presa FIA, Bianchi a suferit leziuni grave la cap si a fost supus unei interventii chirurgicale, la Mie General Hospital.

Hamilton a fost declarat castigator, el fiind urmat pe podium de coechipierul sau de la Mercedes si principalul urmaritor in ierarhia pilotilor, Nico Rosberg. Diferneta dintre cei doi s-a marit acum la 10 puncte. A treia pozitie pe podium a fost ocupata de campionul en titre, Sebastian Vettel. Apropo de german, la finele actualului sezon el va parasi echipa Red Bull, sub culorile careia s-a impus in ultimele patru sezoane de Formula 1, locul sau urmand sa fie luat de Daniil Kvyat. Zvonurile il dau pe Vettel ca pilot principal la Ferrari, in locul spaniolului Fernando Alonso, incepand din 2015.

Urmatoarea cursa este programata pe 12 octombrie, la Soci, in Rusia. Mai jos, ordinea celor care au punctat astazi la Suzuka, precum si situatia la varf in cele doua clasamente.

MP Japonia 2014:
 1. Lewis Hamilton (Mercedes)
 2. Nico Rosberg (Mercedes)
 3. Sebastian Vettel (Red Bull Racing-Renault)
 4. Daniel Ricciardo (Red Bull Racing-Renault)
 5. Jenson Button (McLaren-Mercedes)
 6. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes)
 7. Felipe Massa (Williams-Mercedes)
 8. Nico Hulkenberg (Force India-Mercedes)
 9. Jean-Eric Vergne (STR-Renault)
10. Sergio Perez (Force India-Mercedes)

Clasament piloti:

1. Lewis Hamilton 266 p.
2. Nico Rosberg 256 p.
3. Daniel Ricciardo 193 p.

Clasament constructori:
1. Mercedes 522 p.
2. Red Bull Racing-Renault 332 p.
3. Williams-Mercedes 201 p.

Foto: Pirelli

Distribuie acest articol!