Formula 1, Rusia: Mercedes - campioana!
12.10.2014
        
Distribuie acest articol!   

Formula 1 a ajuns pe un teritoriu necunoscut odata cu debutul noului circuit rusesc de la Soci, situat in apropierea Marii Negre – aceeasi locatie utilizata si pentru Olimpiada de Iarna din 2014. Acesta este primul circuit nou introdus in calendarul Formulei 1, dupa cel din Austin, in 2012.

Cu o pista recent finalizata, nu prea existau multe informatii disponibile. Soci este un circuit de viteza medie cu o mare varietate de viraje de grade diferite, inclusiv un viraj lung de stanga, inspirat dupa virajul 8 de pe Istanbul Park cu triplu apex, si care solicita extrem de mult pneul dreapta fata. In total exisa 12 viraje de dreapta si sase de stanga, cu o linie dreapta de 650 metri intre primele doua viraje. Desenul pistei a fost realizat de renumitul arhitect Hermann Tilke, a carui ultima creatie este chiar pista din Austin, Texas, urmatoarea etapa din F1 2014.

Lewis Hamilton a plecat din pole position in prima editiei a Marelului Premiu al Rusiei, urmat de coechipierul sau Nico Rosberg, aceasta fiind a noua dubla Mercedes in sesiunile de calificare din acest sezon. Top 10 la start a fost completat de Bottas, Button, Kvyat, Magnussen, Ricciardo, Alonso, Raikkonen si Vergne.

Inainte cursa, toti pilotii din F1 i-au adus un omagiu lui Jules Bianchi, colegul lor care a suferit un grav accident in cursa precedenta, din Japonia. Ei s-au adunat in cerc pe grila de start, in zona in care pe pista a fost imprimat mesajul "Jules, te sustinem cu totii".

Pilotul britanic de la Mercedes s-a impus si in cursa, el fiind urmat pe podium de coechipierul sau german Nico Rosberg, intr-o noua dubla Mercedes. Al treilea s-a clasat finlandezul Valtteri Bottas, de la Williams. Mercedes a castigat astfel primul sau titlu oficial ca si constructor, in Formula 1. Chiar daca Hamilton a castigat cursa de la Soci, performanta lui Rosberg este si mai remarcabila. Pilotul german a revenit de pe pozitia a 20-a pana pe locul secund, stabilind si cel mai bun timp personal pe tur, in penultimul tur al Marelui Premiu al Rusiei.

Urmatoarea cursa este programata pe 2 noiembrie, la Austin, in Statele Unite. Mai jos, ordinea celor care au punctat astazi la Soci, precum si situatia la varf in cele doua clasamente.

MP Rusia 2014:
 1. Lewis Hamilton (Mercedes)
 2. Nico Rosberg (Mercedes)
 3. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes)
 4. Jenson Button (McLaren-Mercedes)
 5. Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes)
 6. Fernando Alonso (Ferrari)
 7. Daniel Ricciardo (Red Bull Racing-Renault)
 8. Sebastian Vettel (Red Bull Racing-Renault)
 9. Kimi Raikkonen (Ferrari)
10. Sergio Perez (Force India-Mercedes)

Clasament piloti:
1. Lewis Hamilton 291 p.
2. Nico Rosberg 274 p.
3. Daniel Ricciardo 199 p.

Clasament constructori:
1. Mercedes 565 p.
2. Red Bull Racing-Renault 342 p.
3. Williams-Mercedes 216 p.

Foto: Pirelli

 

Distribuie acest articol!