Formula 1, Abu Dhabi: Hamilton, campion pentru a doua oara
23.11.2014
        
Distribuie acest articol!   

Nico Rosberg, pilotul echipei Mercedes, a plecat din pole position in Marele Premiu de la Abu Dhabi, dupa ce a fost mai rapid in calificari decat Lewis Hamilton, colegul sau de echipa. Cu rezultatul din calificarile de sambata, Mercedes a egalat recordul de 12 duble in calificari pe parcursul unui sezon. Top 10 la start a avut urmatoarea ordine: Rosberg, Hamilton, Bottas, Massa, Ricciardo, Vettel, Kvyat, Button, Raikkonen, Alonso.

Problemele la sistemul ERS i-au dat batai de cap lui Rosberg, care nu a reusit in cursa decat un modest loc 14. In schimb, Hamilton a defilat spre cea de-a 11-a sa victorie in sezonul 2014. De remarcat ca, din 19 curse disputate in 2014, nu mai putin de 16 au fost castigate de pilotii Mercedes. De altfel, doar trei au fost pilotii care au urcat anul acesta pe cea mai inalta treapta a podiumului: Hamilton (de 11 ori), Rosberg (de 5 ori) si Ricciardo (de 3 ori).

Astfel, Lewis Hamilton a reusit sa se impuna in intrecerea pilotilor, principalul sau rival fiind chiar coechipierul de la Mercedes, Nico Rosberg. Britanicul reuseste astfel sa-si treaca in cont cel de-al doilea titlu suprem, dupa cel cucerit in 2008, la McLaren.

Cea de-a 16-a victorie pentru Mercedes in acest sezon inseamna un nou record in Formula 1, constructorul german avand cu una mai mult decat Ferrari si McLaren. Hamilton este si primul pilot care castiga un titlul la piloti cu Mercedes, dupa Juan Manuel Fangio.

Mai jos, ordinea celor care au punctat astazi la Abu Dhabi, precum si situatia la varf in cele doua clasamente, la final de sezon 2014.

MP Abu Dhabi 2014:
 1. Lewis Hamilton (Mercedes)
 2. Felipe Massa (Williams-Mercedes)
 3. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes)
 4. Daniel Ricciardo (Red Bull Racing-Renault)
 5. Jenson Button (McLaren-Mercedes)
 6. Nico Hulkenberg (Force India-Mercedes)    16
 7. Sergio Perez (Force India-Mercedes)
 8. Sebastian Vettel (Red Bull Racing-Renault)
  9. Fernando Alonso (Ferrari)
10. Kimi Raikkonen (Ferrari)

Clasament piloti:
1. Lewis Hamilton 384 p.
2. Nico Rosberg 317 p.
3. Daniel Ricciardo 238 p.

Clasament constructori:
1. Mercedes 701 p.
2. Red Bull Racing-Renault 405 p.
3. Williams-Mercedes 320 p.

Foto: Pirelli

 

 

Distribuie acest articol!