Formula 1, SUA: Hamilton, de neoprit!
02.11.2014
        
Distribuie acest articol!   

Nico Rosberg a fost cel mai rapid in calificari, pe Circuit of the Americas. Timpul pilotului german (1’36"067), stabilit chiar la finalul ultimei sesiuni de calificare, a fost mai bun cu 0,3 secunde decat cel stabilit in 2013, cand monoposturile avea motoare mai mari si mai multa apasare aerodinamica.

Cu 18 masini inscrise in cursa, calificarile au avut un format usor modificat: patru masini eliminate in Q1 si alte patru in Q2. Sebastian Vettel a decis sa nu treaca de Q1, deoarece in urma unei penalizari primite pentru schimbarea motorului ar fi plecat oricum de pe linia boxelor. Campionul mondial en titre a parcurs un singur tur cronometrat cu pneurile soft in Q1 si a avut astfel la dispozitie toate seturile de pneuri prevazute de regulament, pentru cursa. Top 10 pe grila a aratat astfel: Rosberg, Hamilton, Bottas, Massa, Ricciardo, Alonso, Button, Magnussen, Raikkonen. Sutil.

In cursa, duelul la varf s-a dat din nou intre pilotii Mercedes. Hamilton a fost si de aceasta data mai rapid, reusind sa-si depaseasca coechipierul, insa nu la boxe, ci printr-un duel direct, cu o depasire ca la carte, la mijlocul cursei. Al treilea pe podium a fost Ricciardo, in timp ce coechipierul sau de la Red Bull, Sebastian Vettel, s-a clasat abia al saptelea, la capatul unei curse de revenire. Aceasta a fost a cincea victorie consecutiva si a zecea din 2014 pentru Hamilton, care astfel isi consolideaza pozitia de lider la piloti, cu doar doua curse inainte de finalul sezonului.

Urmatoarea cursa, penultima a sezonului, este programata pe 9 noiembrie, la Sao Paulo, in Brazilia. Mai jos, ordinea celor care au punctat astazi la Austin, precum si situatia la varf in cele doua clasamente.

MP SUA 2014:
 1. Lewis Hamilton (Mercedes)
 2. Nico Rosberg (Mercedes)
 3. Daniel Ricciardo (Red Bull Racing-Renault)
 4. Felipe Massa (Williams-Mercedes)
 5. Valtteri Bottas (Williams-Mercedes)
 6. Fernando Alonso (Ferrari)
 7. Sebastian Vettel (Red Bull Racing-Renault)
 8. Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes)
 9. Jean-Eric Vergne (STR-Renault)
10. Pastor Maldonado (Lotus-Renault)

Clasament piloti:
1. Lewis Hamilton 316 p.
2. Nico Rosberg 292 p.
3. Daniel Ricciardo 214 p.

Clasament constructori:
1. Mercedes 608 p.
2. Red Bull Racing-Renault 363 p.
3. Williams-Mercedes 238 p.

Foto: Pirelli

 

 

Distribuie acest articol!