BMW prezinta la CES 2015 conceptul M4 Iconic Lights
07.01.2015
        
Distribuie acest articol!   

In cadrul Consumer Electronics Show (CES ) 2015 de la Las Vegas, BMW prezinta noi functii laser pentru automobilele viitorului. Acum, farurile laser ofera o raza lunga de actiune a fasciculului – de pana la 600 de metri – in combinatie cu functia BMW Selective Beam (asistare a fazei lungi cu efect antiorbire). La CES, BMW prezinta modalitati prin care farurile laser, integrate extensiv cu sistemele de asistenta si senzorii automobilului, pot fi utilizate pentru implementarea unor noi functii inteligente de iluminare pentru siguranta si confort imbunatatite. De exemplu, se pot folosi impreuna cu sistemul de navigatie pentru iluminarea virajelor in avans, in timp ce Dynamic Light Spot (spot luminos dinamic) pe baza de laser poate semnaliza oameni sau animale pe timp de noapte de la o distanta de pana la 100 de metri.

Modelul BMW M4 Concept Iconic Lights, cu caroseria vopsita in nuanta Cool White metalizat, ofera o noua interpretare a farurilor rotunde duble specifice BMW. In miscare, tehnologia laser poate fi identificata de benzile fine de culoare albastra din interiorul farurilor. Totodata, stopurile se bazeaza pe tehnologia OLED (LED-uri organice) care produce lumina din straturi semiconductoare de material organic de cativa milimetri grosime. In premiera, stopurile si semnalizatoarele spate dispun de tehnologie OLED. Suprafetele iluminate sunt pozitionate astfel incat sa produca efect tridimensional. OLED-urile au avantajul ca deschid noi posibilitati pentru designeri prin dimensiunile foarte compacte.

Farurile BMW laser stabilesc noi standarde in privinta razei fasciculului si luminozitatea. In interiorul farurilor laser, lumina laser monocroma de culoare albastra este transformata in lumina alba inofensiva. Un sistem optic special directioneaza razele din diodele de inalta performanta spre o placa de fosfor din interiorul farului, unde fasciculul este convertit intr-o lumina alba, foarte stralucitoare, care este similara cu lumina naturala si este placuta pentru ochi. Desi consuma cu 30% mai putina energie, fasciculul de lumina paralel este de zece ori mai intens decat cel produs de farurile cu halogen, xenon sau LED. Farurile BMW laser au o raza de actiune de pana la 600 de metri, mai mult decat dublu fata de farurile conventionale, pentru siguranta sporita in intuneric. Sistemul BMW Selective Beam, bazat pe camere video, este controlat de actuatorii dinamici pentru a preveni orbirea automobilelelor din fata sau cele care vin din sens opus.

Integrarea farurilor laser inovatoare cu alte sisteme ale automobilului permite implementarea unei varietati de functii inteligente de iluminare. De exemplu, integrarea cu sistemul de navigatie permite ca sistemul de control proactiv al farurilor adaptive sa ilumineze virajele inainte de virarea volanului. Farurile laser adauga o noua dimensiune pentru functia Dynamic Light Spot (spot luminos dinamic) a sistemului Night Vision. In conditii de intuneric deplin, oamenii si animalele pot fi detectate de la o distanta de pana la 100 de metri prin camere infrarosu si "evidentiate" de Dynamic Light Spot bazata pe laser. Aceasta  asigura o raza de functionare mai mare decat a oricarui alt sistem. De asemenea, daca automobilul detecteaza o ingustare a drumului din fata, farurile cu laser pot fi utilizate pentru a furniza iluminare cu "dispersie ingusta". O functie de proiectie laser indica latimea exacta a automobilului in raport cu drumul pentru a permite traversarea in siguranta a spatiilor inguste. De asemenea, BMW M4 Concept Iconic Lights prezinta un alt sistem "vizionar": diodele "High Power Laser" (laser de putere mare). Acest sistem proiecteaza informatiile direct pe carosabil, in fata automobilului, ceea ce va permite conducatorilor sa se concentreze asupra traficului chiar si in intuneric deplin.

Diodele organice emitatoare de lumina – OLED – reprezinta o sursa inovatoare, eficienta si sustenabila de lumina, care formeaza baza pentru sistemul BMW de lumini organice. Tehnologia OLED are un consum redus de energie, ceea ce contribuie la reducerea suplimentara a emisiilor CO2 ale automobilelor. O alta particularitate a acestei tehnologii este faptul ca in procesul de productie nu sunt necesare metale rare scumpe, ceea ce contribuie la o dezvoltare sustenabila a tehnologiei. Spre deosebite de LED-urile obisnuite, care sunt o sursa punctuala de lumina, tehnologia OLED produce lumina uniform pe intreaga suprafata. Elementele OLED sunt foarte subtiri, cu o grosime de numai 1,4 milimetri. De asemenea, modulele individuale pot fi activate separat, generand noi posibilitati pentru crearea de diferite efecte de iluminare a stopurilor.

In trecut, cerintele legale riguroase prin care se reglementa luminozitatea surselor de lumina ale automobilului au limitat numarul functiilor de iluminare care facea posibila implementarea tehnologiei OLED. La modelul BMW M4 Concept Iconic Lights tehnologia este utilizata la stopuri si la semnalizatoarele spate. Prin activarea individuala a segmentelor OLED, este posibila crearea unor efecte diferite de iluminare in functie de diferite moduri de condus. In timp ce forma obisnuita a literei L este iluminata larg si uniform, in modul Sport poate fi utilizat un tipar diferit de iluminare prin activarea doar a unor segmente OLED. In acest caz, stopurile apar ca "benzi" de lumina inguste, concentrate si bine definite.

Iluminarea este un element important al designului automobilelor moderne. Din fata, toate automobilele marcii BMW sunt recunoscute imediat prin combinatia de faruri rotunde duble si emblematica grila a radiatorului. Noaptea, cele patru inele "corona" stralucitoare formeaza o semnatura distinctiva. Modelul BMW M4 Concept Iconic Lights prezinta o noua interpretare a temei farurilor rotunde duble. Farurile dispun de tehnologie laser, care se evidentiaza atractiv prin benzile LED fine de culoare albastra cand automobilul este in miscare. Datorita noii tehnologii laser, a fost posibil ca farurile sa beneficieze de un design plat, sculptural.

Stopurile de forma literei L sunt la fel de distinctive in privinta stilului ca si farurile. Forma L este un simbol de design care accentueaza latimea spatelui si ofera automobilului un aspect puternic. La actualele modele, benzile de lumini LED si alte elemente de iluminare accentueaza forma L pe timpul noptii si fac identitatea marcii sa fie mai usor recunoscuta in intuneric. BMW a prezentat, in premiera, stopuri cu elemente OLED la conceptul BMW Vision Future Luxury care a avut premiera mondiala la Beijing, in aprilie 2014. BMW M4 Concept Iconic Lights vine cu o noua interpretare de design. Stopurile OLED in stil M marcheaza o noua evolutie a designului stopurilor BMW care – odata cu lansarea BMW Seria 7 – a fost consolidat prin efectul "stralucitor" distinctiv. Tehnologia OLED face posibila crearea unei aparitii noi, tridimensionale si, in acelasi timp, foarte bine definita. In viitorul apropiat, BMW M GmbH va lansa un model de serie care va dispune de tehnologie OLED.

 

 

 

Distribuie acest articol!