Unda verde pentru noua Skoda Fabia R 5
10.04.2015
        
Distribuie acest articol!   

Punct de turnura pentru Skoda: autoritatea cea mai importanta din motorsport, Federatia Internationala de Automobilism (FIA), a dat unda verde noii Skoda Fabia R 5. Dupa succesul omologarii, noul model pentru raliuri poate continua povestea de succes de 114 ani in motorsport a producatorului ceh. Fabia R 5 are la baza noul model Fabia aflat in productia de serie a marcii Skoda si este succesorul modelului Fabia Super 2000, care este pana in prezent cel mai de succes automobil de raliu din istoria Skoda Motorsport.

„Suntem incantati ca Federatia Internationala de Automobilism FIA ne-a dat unda verde. Acum putem sa dovedim in curse cat de buna este noua noastra masina de raliu”, a spus Frank Welsch, membru al Consiliului de Administratie Skoda, responsabil pentru dezvoltare tehnica. „Cand am lucrat la cea de-a treia generatie a modelului Fabia pentru productia de serie, care s-a bucurat de un foarte mare succes deja de la lansare, am incorporat si gene ale masinilor noastre de raliu si am dezvoltat Fabia cu cea mai mare incarcatura emotionala din toate timpurile. In schimb, modelul din productia de serie reprezinta acum baza noii Fabia R 5”.

Noua masina de raliu de la Skoda inseamna high-tech pur. In conformitate cu regulamentul FIA, Skoda Fabia R 5 este echipata cu un motor turbo de 1,6 litri. Acesta reprezinta o schimbare considerabila fata de motorul asincron de la Fabia Super 2000. Mai mult, noua masina cu tractiune integrala dispune de o cutie de viteze secventiala cu 5 trepte de viteza si de suspensii MacPherson. Greutatea masinii este de cel putin 1.230 kg, conform prevederilor regulamentului. De la inceputul proiectului, Skoda Motorsport a investit 15 luni de munca intensa de dezvoltare pentru detaliile de inalta precizie ale masinii si pentru a se asigura ca toate componentele ultramoderne interactioneaza perfect.

Procesul de omologare este o procedura complexa de durata, care impune colaborarea stransa cu FIA si este formata din mai multe etape. In ultimele luni, Skoda Fabia R 5 a fost supusa unui proces detaliat de autorizare, care s-a incheiat cu succes, adica prin acordarea autorizarii de catre FIA. “Suntem bucurosi ca acum dispunem de omologarea Federatiei Internationale de Automobilism”, a declarat Michal Hrabanek, directorul Skoda Motorsport. ”Dezvoltarea noii noastre sperante in raliuri a insemnat un proces solicitant si o provocare foarte mare pentru intreaga echipa Skoda Motorsport, careia vreau sa-i multumesc in mod special”.

Piloti de top, precum campionul Asia-Pacific Jan Kopecky (CZ), campionul european Esapekka Lappi (FIN), legenda raliurilor “Fast” Freddy Loix (B) si multiplul campion austriac Raimund Baumschlager (AT), au oferit valoroase informatii in timpul dezvoltarii noii masini de raliu. In decursul procesului de omologare, au fost parcursi circa 10.000 de kilometri in teste, pe o varietate de drumuri si in diverse conditii, inclusiv in Republica Ceha, Austria, Germania, Italia, Franta, Grecia, Spania si Finlanda. Fie pe ger sau sub soarele puternic, pe asfalt, pietris sau zapada – Skoda Fabia R 5 a trecut fiecare test cu succes.

Interesul fata de Skoda Fabia R 5 manifestat de echipele de clienti este deja foarte mare. Nu este de mirare, avand in vedere ca predecesorul, Skoda Fabia Super 2000, a fost un garant al titlurilor. In sezonul 2014, in cadrul Campionatului de Raliuri FIA Asia-Pacific (APRC), Skoda a reusit un hat-trick de titluri in campionatul pilotilor si cel al constructorilor, iar castigatorul Campionatului European de Raliuri FIA (ERC) a fost pentru a treia oara consecutiv un pilot al echipei de uzina Skoda. Lista de succese obtinute anul trecut include si cinci titluri nationale. Cu un total de aproape 50 de titluri nationale si internationale in cinci ani, Skoda Fabia Super 2000, care si-a facut pentru prima data aparitia in 2009, este proiectul cu cel mai mare succes in istoria de 114 de ani pe care compania a scris-o in motorsport.

Directorul Skoda Motorsport, Michal Hrabanek: „Cu noua  Skoda Fabia R 5 vrem sa continuam succesul de care ne-am bucurat in ultimii ani, cu viteza si fiabilitate, pe traseele de raliu de pe glob. Dupa succesul avut cu omologarea, putem initia acum urmatoarea faza a proiectului Fabia R 5”.

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol!