Martin Winterkorn si-a dat demisia din varful Volkswagen
23.09.2015
        
Distribuie acest articol!   

Prima si, foarte probabil, cea mai importanta victima a scandalului de manipulare in care este implicat Grupul Volkswagen in SUA este CEO-ul gigantului german, Martin Winterkorn. Asa-numitul scandal DieselGate l-a determinat pe Winterkorn sa-si asume responsabilitatea, astfel ca, in aceasta seara, in urma presiunilor venite din toate partile, el si-a anuntat demisia. Gestul vine la scurt timp dupa ce presedintele grupului german isi ceruse scuze, intr-o declaratie video, pentru ca a fost inselata increderea clientilor (vezi filmul de mai jos).

Una dintre figurile proeminente ale industriei auto mondiale din ultimii ani,  Winterkorn a ocupat functia de CEO la Volkswagen Group incepand din 2007. Cu un salariu anual de 16 milioane euro, era cel mai bine platit executiv din Germania. Lui i se datora ascensiunea grupului, care numara acum 11 branduri, dar si a marcii Audi, precum si propulsarea Volkswagen Group pana pe pozitia de cel mai mare constructor auto mondial ca volum de productie. Recent, mandatul sau fusese prelungit pana la finele lui 2018.

Pe de alta parte, numele sau va ramane legat de acest scandal DieselGate, al manipularii emisiilor diesel in SUA. Este cea mai grava criza din istoria de 78 de ani a Volkswagen si implica, dupa ultimele informatii, circa 11 milioane de automobile din intreaga lume. Este vorba de utilizarea unor setari speciale ale computerelor masinilor, care puteau detecta functionarea in regim de testare. In aceasta situatie, emisiile erau controlate, astfel incat acestea sa se incadreze in normele legale. In conditii normale de utilizare, insa, aceleasi motoare (2.0 TDI in 4 cilindri) aveau emisiile de noxe de 10 pana la 40 de ori mai mari decat limitele legale.

Distribuie acest articol!