Volkswagen - scandal imens in SUA!
22.09.2015
        
Distribuie acest articol!   

Grupul Volkswagen se afla in mijlocul unui scandal de manipulare, declansat in Statele Unite si care ar putea sa-l coste enorm, inclusiv ca imagine. Producatorul german este acuzat ca a instalat un program software pentru masinile dotate cu motor TDI de 2,0 litri, program ce dezactiveaza controlul emisiilor cand masina ruleaza in conditii normale si il activeaza cand masina este supusa unui test oficial de omologare.

Conform documentelor publicate zilele trecute de doua institutii americane de profil, California Air Ressources Board (CARB) si Agentia de Protectie a Mediului din SUA (EPA), in conditii normale o masina astfel “dotata” ar polua chiar si de 40 de mai mult decat in limitele admise. In urma acuzelor aduse de EPA, Volkswagen risca amenzi de 37.500 de dolari pentru fiecare automobil ce incalca regulile, penalitati care ar putea totaliza pana la 18 miliarde de dolari.

Sunt vizate aproape 500.000 de automobile cu motoare diesel (2.0 TDI) in patru cilindri, vandute in SUA sub brandurile VW si Audi, incepand 2009. Este vorba de modelele VW Jetta, Jetta Sportwagen, Golf, Beetle, Beetle cabriolet, Passat si Audi A3.

Prima reactie a Grupului Volkswagen in acest scandal i-a apartinut directorului general executiv Martin Winterkorn, care admite indirect acuzele aduse. “Personal imi pare foarte rau ca am distrus increderea clientilor si a publicului”, declara Winterkorn in cadrul unui comunicat de presa.

Ramane de vazut cum va evolua acest scandal si care vor fi proportiile dezastrului care se profileaza pentru cel mai mare constructor european de automobile. Un prim efect al acestui scandal s-a vazut luni, la bursa, cand valoarea actiunilor a scazut cu 18,6% intr-o singura zi, pierderea de capitalizare bursiera fiind de peste 11 miliarde de euro! Si asta nu e tot! Se vorbeste deja despre o mare ancheta si in Europa, iar ministrul francez de Finante, Michel Sapin, s-a declarat deja in favoarea unei astfel de actiuni. Ba chiar se vorbeste acum de verificarea tuturor constructorilor!

Distribuie acest articol!