Scandalul DieselGate: Acord de principiu intre Volkswagen si autoritatile americane
24.04.2016
        
Distribuie acest articol!   

Grupul Volkswagen si Departamentul Justitiei (DoJ) din Statele Unite au ajuns la un acord de principiu conform caruia producatorul german se obliga sa plateasca "despagubiri importante", in urma scandalului DieselGate. Astfel, se va evita un proces in SUA, pe tema noxelor trucate la unele motoare diesel produse de Grupul Volkswagen, cu scopul de a pacali testele antipoluare. Acest acord nu va opri insa ancheta penala lansata de Departamentul Justitiei (DoJ) si nu influenteaza cu nimic actiunile in instanta initiate de unii clienti americani impotriva producatorului german.

Acordul rezolva problemele pentru majoritatea masinilor in cauza, constructorul urmand sa ofere compensatii importante (este vehiculata suma de 5.000 de dolari pentru fiecare automobil). Reamintim, in Europa, grupul german a propus o interventie tehnica, in cadrul unei rechemari in service, solutie acceptata de autoritatile de pe batranul continent.

Volkswagen va oferi celor circa 480.000 de clienti americani care au achizitionat automobile cu motoare diesel de 2.000 cmc sa aleaga intre rascumpararea lor, modificarea pe cheltuiala producatorului  sau anularea leasingului, daca exista unul.

Acordul constituie o prima etapa a negocierilor intre Volkswagen, DoJ si agentia federala americana pentru mediu (EPA) si permite grupului grman sa evite, in perioada imediat urmatoare, un proces care ar fi putut costa zeci de miliarde de dolari.

Distribuie acest articol!