Le Mans 2016: Porsche s-a impus nesperat, intr-o cursa cu final dramatic
19.06.2016
        
Distribuie acest articol!   

Cea mai importanta cursa auto de anduranta si una dintre cele mai cunoscute din motorsportul mondial,  cea de 24 de ore de la Le Mans, si-a disputat la finele acestei saptamani editia cu numarul 84. A fost, foarte probabil, editia cu cel mai dramatic deznodamant, avand in vedere ca soarta invingatorilor a fost transata cu doar cateva minute inainte de final.

Startul s-a dat in spatele safety car-ului (o premiera pentru Le Mans), regim in care s-a rulat pret de o ora, din cauza conditiilor meteo (ploaie). Apoi cei de la Toyota au preluat conducerea si se parea ca, in sfarsit, a sosit momentul ca gigantul nipon sa isi treaca in cont primul succes pe celebrul circuit din Departamentul Sarthe. Cu atat mai mult, cu cat monopostul Porsche cu numarul 1 s-a confruntat cu serioase probleme tehnice, iar cei de la Audi au urmarit batalia pentru primul loc de la mare distanta.

Toate sperantele celor de la Toyota s-au naruit, insa, cu doar cinci minute inainte de finish, atunci cand masina aflata in fruntea cursei, monopostul cu numarul 5 (Kazuki Nakajima – Sebastien Buemi – Anthony Davidson), pur si simplu a pierdut puterea si s-a oprit pe linia dreapta din dreptul standurilor. Nakajima a reusit sa reporneasca ulterior si sa termine cursa, insa nu a mai fost clasificat.

Asadar, echipajul Porsche cu numarul 2 (Romain Dumas – Marc Lieb – Neel Jani), pe un prototip 919 Hybrid, a obtinut o nesperata victorie la Le Mans 2016. In timp ce Porsche, de departe cel mai galonat constructor la Le Mans, si-a trecut in cont a 18-a victorie pe acest circuit, Toyota ramane in continuare sa astepte primul sau succes, la trei decenii de la prima participare. Cel de-al doilea echipaj Toyota, cel cu numarul 6 (Sarazin – Conway – Kobayasi), pe un TS050 Hybrid, s-a clasat al doilea, podiumul fiind completat de echipajul Audi cu numarul 8 (Duval – Jarvis – Di Grassi), pe un Audi R18.

Nu putem incheia fara a remarca performanta admirabila reusita de Frederic Sausset, care, in echipaj cu  Christophe Tinseau si Jean-Bernard Bouvet, a devenit primul om fara maini si fara picioare care a terminat cursa de 24 de ore de la Le Mans!

Le Mans 2016 – castigatorii pe categorii

LM P1: Porsche Team (#2 Porsche 919 Hybrid) Romain Dumas –  Marc Lieb – Neel Jani
LM P2: Signatech Alpine (#36 Alpine A460-Nissan) Gustavo Menezes – Nicolas Lapierre – Stephane Richelmi
LM GTE Pro: Ford Chip Ganassi Team USA (#68 Ford GT) Joey Hand – Dirk Muller – Sebastien Bourdais
LM GTE Am: Scuderia Corsa (#62 Ferrari 458 Italia GT2) Bill Sweedler – Townsend Bell – Jeff Segal

S

Save

Save

Save

Save

Distribuie acest articol!