Cadillac One, noua limuzina a lui Donald Trump
23.01.2017
        
Distribuie acest articol!   

Instalarea lui Donald Trump la Casa Alba a adus in atentia lumii intregi celebra limuzina prezidentiala, modelul special Cadillac supranumit “The beast” (“Bestia”) sau Cadillac One. Spre deosebire de predecesorul sau Barrack Obama, care a utilizat o adevarata flota formata din limuzine de acest tip, noul presedinte al Statelor Unite a decis sa restranga la minimum numarul de automobile prezidentiale aflate la dispozitia sa.

Un cunoscator a putut recunoaste, desigur, la ceremonia de investire, ca “Bestia”, produsa de General Motors, este de generatie noua. Cea mai vizibila schimbare este la partea frontala, care a adoptat noul limbaj stilistic al marcii, foarte asemanator cu cel de la modelul de serie Cadillac Escalade.

Proiectul "Cadillac One" a costat producatorul putin peste 15 milioane de dolari, suma fiind acoperita integral de guvernul american. Costul fiecarui exemplar al limuzinei prezidentiale oscileaza intre 1 si 1,5 milioane de dolari.

Informatiile tehnice nu sunt foarte detaliate, insa se stie ca un astfel de automobil cantareste intre 5 si 7 tone, in principal din cauza blindajului si a echipamentelor de la bord. Rezista la atacuri chimice si bacteriologice, iar blindajul este format din placi din aliaje speciale, cu grosimea de circa 20 de centimetri, inclusiv pe planseu, pentru a proteja impotriva eventualelor bombe plasate pe drum. Printre dotarile de la interior se numara si o trusa medicala de prim ajutor, in componenta careia sunt pungi cu sange (cu grupa sanguina a presedintelui, evident).

Printre noile dotari tehnice se regasesc suspensia reglabila electronic si pneurile cu ranforsari din kevlar, asociate cu jante ultrarigide, capabile sa ruleze cu toate cele patru roti pe pana.

Pentru crearea acestui Cadillac One, General Motors a apelat la diverse solutii tehnice, platforme mecanice si motorizari aflate deja pe modele de serie. Baza o constituie Chevrolet Kodiak, o utilitara de talie medie, iar sub capota se afla un V8 Duramax de 6,6 litri, a carui putere este (in functie de versiune) in jur de 300 CP, iar cuplul, de 800 Nm.

Distribuie acest articol!