NAIAS 2017 - Automobilul se pregateste pentru noua era a mobilitatii
13.01.2017
        
Distribuie acest articol!   

Poate mai mult ca oricand, Salonul de la Detroit (NAIAS) este focusat, anul acesta, pe noile solutii si tehnologii de mobilitate. Termeni precum automobil autonom, propulsie electrica, car sharing, asistenta la condus sau conectivitate sunt omniprezenti, sub o forma sau alta, semn ca industria de profil se pregateste intens pentru schimbari radicale.

NAIAS 2017 a dedicat suprafete ample de expunere, insotite de o serie actiuni de prezentare si seminarii, reunite sub genericul AutoMobili-D, pentru a le oferi specialistilor din domeniu si ziaristilor sansa de a experimenta, intr-un fel sau altul, automobilul viitorului.

Astazi nu mai surprinde pe nimeni ca cei de la Google au o subsidiara specializata in automobile autonome si vin la NAIAS sa-si prezinte ultimele evolutii in domeniu. Iar nume precum Hewlett Packard, IBM sau Hitachi nu mai par deloc prezente exotice la un salon auto. La fel cum la CES, prezenta constructorilor de automobile printre expozanti este deja ceva obisnuit, cu toate ca evenimentul este, prin traditie, specializat pe electronice, de la telefoane mobile si display-uri, pana la cele mai insolite gadgeturi.

Industria auto a ajuns la un plafon greu de depasit, in ceea ce priveste marja de profitabilitate. Concurenta a devenit acerba, iar goana dupa reducerea costurilor este si ea pe masura. “Spatiul de manevra”, in acest context, a devenit extrem de ingust, astfel ca orice sursa noua de profitabilitate poate deveni mana cereasca.

Iar cum aceste noi domenii adiacente par sa aiba un potential urias, toata lumea incearca acum sa ofere cat mai multe din categorii precum software sau aplicatii disponibile la bordul automobilelor. De atfel, avem deja tot felul de partenariate incheiate de constructorii auto cu diverse firme de soft.

Si iata cum, dupa mai bine de 100 de ani de evolutie, automobilul se pregateste pentru o revolutie. Una in urma careia mobilitatea auto s-ar putea reaseza din temelii, la nivel global. Cum s-au strecurat toate aceste noutati, in standurile de la NAIAS 2017, va propunem sa descoperiti in fotoreportajul de mai jos.

Distribuie acest articol!