Inlocuirea becurilor cu xenon trebuie facuta de un profesionist
03.05.2017
        
Distribuie acest articol!   

Desi sfaturi si tutoriale despre schimbarea becurilor cu Xenon se gasesc peste tot, producatorii recomanda apelarea la un service specializat pentru aceasta operatiune.

Inlocuirea presupune in primul rand alegerea tipului potrivit de bec pentru respectivul vehicul. Desi exista numeroase tipuri, descrierea acestora este simpla. Sunt marcate cu litera D (discharge). Urmatorul simbol, o cifra, indica daca farul are integrat un ignitor (cifra impara) pentru generarea unei tensiuni ridicate sau necesita un ignitor separat (cifra para). Ultimul simbol indica tipul farului. „S" inseamna proiector, iar „R”reflector. Aceste marcaje sunt importante deoarece forma farurilor este similara, iar becurile gresite pot fi fortate in interior.

„Bi-xenon” nu semnifica ca sunt necesare 4 becuri la inlocuire, ci ca faza lunga si faza scurta utilizeaza o singura sursa de lumina (cu xenon), dispunand de un obturator mobil. Pentru a evita orice problema sau eroare in alegerea becului potrivit, trebuie consultat catalogul online, motorul de cautare oferind posibilitatea de a identifica imediat produsul necesar.

Contrar parerii generale legate de tensiunea inalta din becurile cu xenon (25-30 kV la aprindere si 85V pentru a mentine arcul electric), inlocuirea acestora este sigura si nu presupune deconectarea bateriei vehiculului. Este suficient ca motorul sa fie oprit. Accesul la becul cu xenon poate fi mai dificil ca in cazul celui cu halogen si adesea necesita un instrument special (cum ar fi o cheie inelara).

Este indicata consultarea manualului de utilizare pentru a evita dezasamblarea barei de protectie. Nu trebuie atins becul de sticla cu degetele, sub nicio forma, deoarece grasimea lasata de degete poate reduce durata de viata a becului. Pentru a evita acest lucru, in pachete se regaseste si o cutie speciala din carton pentru a indeparta becul in siguranta.

In cazul vehiculelor echipate cu faruri cu sistem de ajustare si de curatare, in momentul inlocuirii becurilor ar trebui verificata si functionarea acestor sisteme. Un profesionist va recomanda intotdeauna inlocuirea ambelor becuri, chiar daca doar unul nu functioneaza. Acest fapt se datoreaza specificului farurilor cu Xenon, a caror lumina se modifica odata cu uzura. De aceea, inlocuind un singur bec se va observa o mare diferenta intre lumina oferita de cele doua faruri.

In momentul in care lumina farurilor bate spre violet, acesta este un semn clar ca este momentul ca becurile sa fie schimbate, fara a astepta ca unul sa se si arda.

Distribuie acest articol!