Le Mans 2017: Victorie dramatica pentru Porsche, ghinion pe linie pentru Toyota
18.06.2017
        
Distribuie acest articol!   

Celebra cursa de 24 de ore de la Le Mans si-a disputat in acest weekend o noua editie, a 85-a. Marele absent a fost Audi, unul dintre protagonisii ultimilor ani, a carui retragere a fost determinata, dupa cum se stie, de scandalul Dieselgate. Chiar si asa, lupta in doi de la „clasa mare” P1, dintre Toyota si Porsche, a fost una de zile mari!

Toyota pornea ca mare favorita, cel putin prin prisma rezultatelor din etapele anterioare de anul acesta, din WEC, dar si prin maniera in care a ocupat pole position anul acesta la Le Mans, cu un timp record, stabilit de Kamui Kobayashi.

Noaptea nu a fost un sfetnic bun pentru Toyota, ci dimpotriva: cu putin dupa miezul noptii, echipa nipona avea sa isi vada, din nou, naruita orice sansa la victorie. Din cele trei monoposturi aliniate la start, doar cel cu numarul 8 avea sa ajunga la finish, insa la 9 tururi in spatele invingatorului, din cauza unei opriri prelungite la boxe. Celalalte doua au abandonat din motive tehnice (numarul 7), respectiv din cauza unei pene care a avut efecte devastatoare asupra masinii (numarul 9).

Nici Porsche nu a fost scutita de emotii! Monopostul cu numarul 2 a stat la boxe mai bine de o ora, in prima parte a cursei, din cauza unor probleme la sistemul hibrid. La momentul respectiv se parea ca  intarzierea i-a anulat orice sansa la victorie… Ramas fara replica din partea celor de la Toyota, celalalt Porsche s-a trezit in postura de lider, pozitie pe care a pastrat-o pana cu circa trei ore inainte de finish. Din pacate pentru el, Andre Loterer s-a vazut obligat sa abandoneze, din motive tehnice.

Si astfel, in premiera pentru Le Mans, la conducerea cursei a ajuns un prototip P2, cel al echipei  Jackie Chan DC Racing! Aflat cu trei tururi in spate, monopostul Porsche cu numarul 2 a inceput o spectaculoasa cursa de revenire. Si astfel s-a scris istoria cursei din 2017, trio-ul Timo Bernhard – Earl Bamber – Brendon Hartley reusind in cele din urma o victorie de poveste.

Este a 19-a victorie pentru Porsche la Le Mans si a treia consecutiva. Remarcabila ramane si clasarea pe podium la general a doua prototipuri de categorie P2 – Jackie Chan DC Racing cu numarul 38 si Vaillante Rebellion cu numarul 13.

Le Mans 2016 – castigatorii pe categorii

LM P1: Porsche Team LMP #2 (T. Bernhard, E. Bamber, B. Hartley)
LM P2: Jackie Chan DC Racing #38 (H-P. Tung, T. Laurent, O. Jarvis)
GT Pro: Aston Martin Racing #97 (D. Turner, J. Adam, D. Serra)
GT Am: JMW Motorsport #84 (R. Smith, D. Vanthoor, W. Stevens)

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Distribuie acest articol!