Formula 1 dezvolta microfoane pentru amplificarea sunetului
21.11.2017
        
Distribuie acest articol!   

Motoarele V6 de 1,6 litri cu turbocompresie pe care le-a folosit Formula 1 incepand din 2014 pot fi minuni tehnologice, dar in comparatie cu motoarele anterioare, acestea nu sunt nici pe departe la fel de zgomotoase si nu “torc” la fel de placut. Noii proprietari ai Marelui Circ au auzit plangerile fanilor si au anuntat ca lucreaza la o solutie, dar care nu va face masinile F1 mai zgomotoase, ci va… simula zgomotul motoarelor.

F1 dezvolta in prezent microfoane care sa poata fi atasate la esapamentul unui monopost. Daca se va reusi, aceste microfoane ar urma sa fie folosite pentru ca masinile sa se auda “mai tare” la TV. “Unul dintre lucrurile pe care dorim sa le amplificam in continuare este sunetul sportului, deoarece se indreapta visceral spre fani si este extrem de important in toate cercetarile pe care le facem”, a declarat Sean Bratches, directorul comercial al F1.

Pentru a face aceste motoare sa sune mai tare, fara a fi de fapt mai zgomotoase, Formula 1 beneficiaza de ajutorul companiei australiene David Hill. „Ei lucreaza cu un concern german, pentru a dezvolta un microfon ceramic pe care il putem atasa la teava de esapament, pentru a obtine o adevarata amplificare a sunetului pentru fani”, a explicat Bratches.

In trecut, F1 a incercat si alte abordari pentru a face motoarele turbo sa sune mai impresionant. Din pacate, niciuna din incercarile anterioare nu a reusit mare lucru in acest sens. La randul sau, presedintele FIA, Jean Todt, a precizat, de asemenea, ca nu este interesat sa inverseze progresul tehnologic, chiar daca motoarele de astazi nu suna la fel de bine ca predecesoarele. Ramane de vazut daca fanii vor accepta sa auda zgomotul de evacuare amplificat, chiar daca va suna “autentic”.

Distribuie acest articol!