Fiat Punto - primul automobil cu zero stele Euro NCAP!
17.12.2017
        
Distribuie acest articol!   

Euro NCAP a evaluat recent, modelul FIAT Punto, cu 0% la categoria asistenta pentru siguranta, acest aspect contribuind deciziv la clasificarea globala… fara stele a acestui model. Este pentru prima data cand organismul independent specializat in evaluarea sigurantei automobilelor a acordat un astfel de punctaj.

Modelul Punto – lansat in 2005 – a fost reexaminat ca parte a reevaluarii regulate efectuate de Euro NCAP, pentru stabilirea modelelor „care depasesc valoarea lor de vanzare la termen, in functie de siguranta”.

Euro NCAP a explicat ca evaluarea nu a fost neaparat rezultatul unor punctaje reduse pentru performanta sa la impact, combinata cu absenta unor tehnologii-cheie precum franarea autonoma de urgenta. Cu un punctaj de 51% la protectia ocupantilor adulti, 43% pentru protectia copiilor si un punctaj de siguranta pentru pietoni de 52%, in opinia specalistilor Euro NCAP, Punto „nu este o achizitie foarte buna in ceea ce priveste raportul calitate-siguranta”.

Lucrurile s-au schimbat mult din 2005, cand a aparut Punto, care are un mare handicap in fata concurentei, prin lipsa sistemelor de siguranta pasiva, cum ar fi airbagurile laterale, sau a sofisticatelor sisteme active, precum franarea autonoma de urgenta. Cand a fost testat pentru prima data, in 2005, Punto a fost evaluat dupa alte criterii, primind cinci stele pentru protectia oferita pasagerilor adulti si trei stele pentru copii. De atunci, insa, siguranta auto a evoluat continuu. Din pacate, nu si in cazul acestui model…

Distribuie acest articol!