Actionarii Tesla aproba planul de compensare de 2,6 miliarde de dolari pentru Elon Musk
26.03.2018
        
Distribuie acest articol!   

Actionarii companiei Tesla au aprobat, zilele trecute, un pachet de compensare, in valoare de 2,6 miliarde de dolari, pentru directorul executiv Elon Musk.

Masura a fost adoptata cu aproximativ 73% din voturile exprimate. Desi compensatia pentru directorii executivi ai companiilor mari din SUA este de obicei aprobata de aproximativ 95% din voturile exprimate, posibila plata a lui Musk a insemnat o examinare suplimentara.

Premiul de compensare nu include niciun salariu sau un bonus in numerar pentru miliardarul din Silicon Valley, dar stabileste recompense pe baza valorii de piata a companiei Tesla, ajungand la 650 miliarde de dolari in urmatorii 10 ani.

Nu toti investitorii au fost pregatiti sa sustina aceasta decizie. Daca este atins, premiul depaseste ceea ce a fost acordat anterior directorilor executivi din SUA, potrivit unei firme de consultanta, Institutional Shareholder Services, care a recomandat voturi impotriva compensatiei.

Musk ar putea detine in capitalul de la Tesla 55,8 miliarde de dolari si mai mult de un sfert din compania electrica in urmatorul deceniu, daca va atinge toate obiectivele noului plan.

Actunile Tesla au scazut cu 18% fata de nivelul atins in septembrie. Compania s-a confruntat cu presiuni pe mai multe fronturi, de la o criza de lichiditati si intarzieri in productie, la cresterea competitiei. Unii investitori sunt ingrijorati ca Musk este distras de prea multe proiecte, inclusiv lansarile de rachete SpaceX.

John Trentacoste, partener al consultantului Farient Advisors, a declarat ca nivelul de sustinere de 73% arata ca „exista un sprijin, dar si scepticism” printre investitori pentru planul de salarizare al lui Musk.

Un purtator de cuvant al T. Rowe Price Group, cel de-al patrulea cel mai mare investitor de la Tesla, cu aproximativ 6% din actiuni, a declarat despre planul de salarizare al lui Musk ca „este bine aliniat intereselor pe termen lung ale actionarilor”.

Conform propunerii de atribuire, valoarea de piata a companiei Tesla trebuie sa creasca la 100 miliarde de dolari pentru prima transa si cu 50 de miliarde de dolari in plus pentru restul.

Tesla a fost evaluata recent la aproximativ 53,47 miliarde dolari, potrivit datelor companiei Thomson Reuters. Actiunile acesteia au scazut cu aproape 12% de la anuntarea planului de salarizare, dar au crescut rapid cu 2%, ajungand la 316,53 dolari.

Distribuie acest articol!