Renault F1 - Aventura Turbo, o poveste fascinanta, evocata de Alexandru Dobai, intr-o noua carte
17.04.2018
        
Distribuie acest articol!   

Iubitorii Formulei 1 nu trebuie sa rateze sansa de a citi o ampla lucrare documentara dedicata motoarelor supraalimentate si echipei care a introdus tehnologia turbo in Marele circ. Cartea Renault F1 – Aventura Turbo a aparut recent, sub semnatura jurnalistului Alexandru Dobai, un fin cunoscator al motorsportului mondial.

“La 40 de ani dupa debutul primului motor turbo in Formula 1, cred ca a venit momentul sa povestim despre aceasta aventura intr-o carte – Renault F1 / Aventura Turbo”, declara autorul despre noul sau demers editorial.

Utilizarea unui motor turbo a fost autorizata de regulamentul tehnic al Formulei 1 dar nimeni n-a indraznit sa faca pasul. Nimeni in afara de Renault. S-a intamplat in 1977 – de ziua nationala a Frantei – cand “Ceainicul Galben” a intors prima pagina din Aventura Turbo. O poveste nascuta din dorinta unui sponsor de a paria pe tehnologie, intr-o perioada in care in Formula 1 se poarta fustele, bilele de plumb in rezervoare si racirea cu gheata (chiar daca aceasta miroase a peste). Sunt vremuri in care pilotii fac greva, isi disputa victoria in dueluri de zile mari si uneori castiga fara sa stie sau fara sa fi fost lideri nici macar pentru o secunda. Si daca n-a fost suficient pentru a va capta atentia, cartea mai dezleaga un secret. Cum poti sa pui 235 litri de benzina intr-un rezervor de 220 litri? Raspunsul, in paginile celor doua sectiuni din Aventura Turbo.

Asadar, inca o lucrare semnata Alexandru Dobai (Publisher: Pronetis Motorsports), care ar trebui sa faca parte din „lectura obligatorie” a fiecarui fan declarat al Formulei 1!

De retinut ca, de data aceasta, cartea este disponibila exclusiv in format electronic, pe iTunes / iBooks!

Distribuie acest articol!