Fostul presedinte al Grupului Volkswagen, acuzat de frauda in scandalul Dieselgate
04.05.2018
        
Distribuie acest articol!   

Guvernul american l-a acuzat pe Martin Winterkorn, fostul director executiv al Grupului Volkswagen, de frauda in scandalul Dieselgate.

In rechizitoriu se precizeaza ca Winterkorn a fost acuzat de frauda informatica si conspiratie pentru a insela clientii americani de la Volkswagen si a incalca legislatia privind calitatea aerului. Procurorii federali declara ca acuzatiile provin din scandalul Dieselgate, declansat in 2015.

Dupa cum se stie, automobilele diesel de la Volkswagen si Audi au fost modificate astfel incat sa insele testele de poluare, cu ajutorul unui software special conceput. La finele anului 2015, Volkswagen a recunoscut oficial ca a montat pe circa 11 milioane de vehicule diesel, vandute pe plan mondial, un software cu scopul de a insela testele privind emisiile.

Saptamana aceasta, procedura de desigilare a acuzatiilor la adresa lui Winterkorn a avut loc in aceeasi zi in care a fost programata Adunarea Generala Anuala a Actionarilor Volkswagen Group.

Winterkorn, in varsta de 70 de ani, este considerat a fi rezident al Germaniei. El este cel de-al noualea acuzat de guvernul american in acest scandal. Dintre cei acuzati pana in prezent, doi fosti ingineri au pledat vinovat.

Scandalul a costat deja enorm Grupul Volkswagen. Compania a fost de acord cu o intelegere in valoare de 14,7 miliarde de dolari in SUA, in 2016, ceea ce impune ca producatorul sa rascumpere automobilele cu probleme pe care le-a vandut pe piata americana sau sa plateasca despagubiri in numerar proprietarilor care decid sa pastreze masinile si sa le repare.

Distribuie acest articol!