Ford lanseaza tehnologia care intervine in cazul intrarii pe contrasens, pe autostrada
08.08.2018
        
Distribuie acest articol!   

Putine erori ale soferilor duc la consecinte mai inspaimantatoare decat intrarea in sens interzis pe autostrada. Pentru a ajuta la prevenirea acestui cosmar pe care orice sofer il are, Ford a introdus Sistemul de alerta la accesul pe sens interzis (Wrong Way Alert) pe noua generatie Focus.

Accidentele ce au loc din cauza soferilor care circula pe sens interzis pe autostrada au toate sansele sa se termine cu raniti grav sau decese din cauza vitezelor ridicate ale ambelor masini implicate in impact. In Germania, 22 de oameni si-au pierdut viata doar in 2017 in accidente cauzate de soferi care au circulat pe sens interzis.

Acest fenomen a dat nastere termenului „sofer-fantoma”, tradus prin „geisterfahrer” in germana, „spookrijder” in olandeza si „conducteur fantome” in franceza. In 2016, programele de radio din Germania au fost intrerupte de 2.200 de ori pentru anunturi legate de prezenta unui „geisterfahrer” pe autostrazi.

„Aceste accidente pot sa aiba urmari devastatoare. Soferi obositi, indusi in eroare de indicatoarele si signalistica de calitate slaba sau care conduc in conditii meterologice vitrege pot sa intre din greseala pe sens interzis si sa afle abia ulterior ca si-au pus lor si celor din jur viata in pericol”, spune Jan Guesten, inginer de dezvoltare al tehnologiilor de asistenta pentru sofer in cadrul Ford Europa.

Sistemul Wrong Way Alert are la baza tehnologia de recunoastere a indicatoarelor rutiere (Traffic Sign Recognition), care utilizeaza atat informatii venite dinspre sistemul GPS care localizeaza pozitia masinii cu ajutorul sistemului de navigatie de la bord, cat si o camera montata la nivelul parbrizului pentru a detecta indicatoare importante, precum cele care indica limitele de viteza. Acestea sunt afisate in raza vizuala a soferului pe ecrane sau pe sistemul Head-up Display. In situatia in care un sofer trece printre doua indicatoare „accesul interzis” aflate de-o parte si de alta a unei bretele de acces pe autostrada, sistemul Wrong Way Alert il avertizeaza pe acesta acustic si vizual printr-un simbol „No Entry” de culoare rosie si printr-un mesaj care-l invita sa verifice sensul de mers.

Ford a testat aceasta tehnologie, disponibila initial clientilor din Austria, Germania si Elvetia, la centrul de incercari pe care compania il are in Lommel, Belgia, cu ajutorul unor indicatoare de tip ”accesul interzis”. Pentru a testa mai multe tipuri de intersectii si jonctiuni, camera care sta la baza acestui sistem a fost montata in fata unui monitor pe care a fost generat un mediu virtual cu ajutorul datelor GPS colectate de masini pe sosele reale.

Sistemul de alerta la accesul pe sens interzis (Wrong Way Alert) este unul dintre pachetele tehnologice care fac parte din gama de sisteme avansate si care le ofera siguranta soferilor noului Focus. Printre acestea se numara sistemul care franeaza automat cand detecteaza o potentiala coliziune cu pietoni sau biciclisti sau cel care ii ajuta pe soferi in manevrele de evitare a obstacolelor aparute brusc in fata masinii. O camera posterioara capabila sa filmeze la 180 de grade ajuta la manevrele in marsarier la iesirea din spatiile de parcare sau curti.

Daca vedeti un sofer care circula pe sens interzis, procedati astfel:
Aprindeti farurile si luminile de avarie.
Schimbati banda si treceti pe banda intai, incercand sa evitati sa va intersectati cu traiectoria urmata de acesta. De asemenea, fiti foarte atenti la luminile de frana si la modul in care se comporta soferii din fata dumneavoastra. Daca e necesar, utilizati banda de urgenta.
Daca nu ati intalnit inca soferul care circula pe sens interzis, iesiti de pe autostrada pe prima iesire disponibila.
Rugati un pasager sa sune la politie sau sunati dumneavoastra imediat dupa ce v-ati oprit in siguranta.
Ascultati cu atentie anunturile de la radio pentru a afla cand pericolul s-a sfarsit.

Daca sunteti un sofer care a intrat din greseala pe sens interzis si va dati seama de asta, procedati astfel:
Imediat dupa ce constientizati ca circulati in sens gresit, aprindeti farurile si luminile de avarie.
Daca nu exista alte masini pe drum, intrati imediat pe banda de urgenta. Daca sunteti pe banda de langa axul drumului si este foarte periculos sa schimbati benzile, opriti masina cat se poate de aproape de margine.
Parcati aproape de barierele de protectie.
Iesiti cu grija din vehicul si asezati-va in spatele barierei de protectie.
Sunati la politie si asteptati venirea ajutoarelor.
NU INCERCATI SA INTOARCETI.

Distribuie acest articol!