Mercedes-Benz Vision Urbanetic, o capsula autonoma pentru transportul de persoane sau marfuri
12.09.2018
        
Distribuie acest articol!   

La scurt timp dupa ce Volvo si-a prezentat viziunea in privinta transportului rutier autonom din viitorul nu tocmai indepartat, zilele trecute a fost randul celor de la Mercedes-Benz sa prezinte propria interpretare asupra acestui subiect de actualitate. Conceptul de mobilitate dezvaluit de constructorul german surprinde prin modul in care reuseste sa estompeze diferentele dintre autoturisme si vehicule comerciale. Sau, daca vreti, prin modul in care reuseste sa le aduca la un numitor comun.

Tot conceptul se bazeaza pe Vision Urbanetic, o platforma autonoma, electrica 100%, care poate gazdui fie un modul de incarcare pentru transportul marfurilor, fie un modul destinat transportului de persoane.

Dupa cum se afirma in comunicatul de presa, Vision Urbanetic „elimina separarea intre transportul de persoane si transportul de marfuri”. Specialistii de la Mercedes-Benz Vans sustin ca acest concept de mobilitate poate satisface nevoile oraselor, companiilor, locuitorilor si calatorilor.

In consecinta, poate transporta mai multe persoane si marfuri, contribuind astfel la reducerea fluxurilor de trafic, ameliorarea infrastructurilor in interiorul oraselor si imbunatatirea calitatii vietii urbane.

Bazat pe un sasiu propulsat electric, compatibil cu diferite capsule de transport, interschimbabile, Vision Urbanetic are o personalitate dubla. Este vorba de un vehicul de persoane, care poate gazdui pana la 12 pasageri, sau un vehicul utilitar care poate transporta pana la 10 paleti EPAL. Cifre remarcabile, avand in vedere lungimea totala a vehiculului, de 5,14 metri, si cea a modulul de incarcare, de 3,7 metri. De asemenea, are 10 mc volum de incarcare si o podea cu sarcina variabila. Absenta cabinei conducatorului auto contribuie, de asemenea, la cresterea volumului destinat pasagerilor sau marfurilor.

Platforma autonoma de conducere poate comuta modulele in mod automat sau manual, iar procesul in sine dureaza doar cateva minute.

Vision Urbanetic incorporeaza o infrastructura IT care analizeaza cererea si oferta dintr-o zona definita in timp real. Datorita retelei complete si a controlului inteligent, sistemul poate invata si din nevoile curente. Prin urmare, este „capabil sa anticipeze si sa reactioneze la nevoile viitoare”.

De exemplu, se poate adapta la conditiile de trafic, poate tine cont de evenimentele in desfasurare, poate identifica o multime de persoane care se aduna intr-o anumita zona si poate trimite vehicule acolo, pentru a satisface cererea marita.

Distribuie acest articol!