Peugeot e-Legend - batranul 504 coupe, reinterpretat in stil 2018
24.09.2018
        
Distribuie acest articol!   

Cu putin timp inaintea Salonului Auto de la Paris, Peugeot a dezvaluit un concept electric, camuflat sub formele unui seducator coupe in trei volume, desenat in stil retro. Se numeste e-Legend si este un omagiu adus istoricului modelul Peugeot 504, creat in urma cu 50 de ani. Mai exact, trimiterea este la versiunea coupe, opera a celebrului carosier italian Pininfarina, care a prezentat-o in 1969.

Intregul concept poarta cu el un amestec de nostalgie si modernintate. Caroseria are o alura atletica, cu partea frontala ceva mai agresiva, calandrul de mari dimensiuni si farurile duble. Spatele este dominat de un bandou proeminent si stopurile triple.

Accesul in interior se face prin intermediul unei comenzi tactile ascunse pe suprafata vitrata. Catifeaua si lemnul exotic confera habitaclului un rafinament aparte, cu trimitere evidenta la mobilierul si stilul anilor 60.

Bordul este o evolutie a versiunii „Responsive i-Cockpit” de pe conceptul Instinct, din 2017. Dispune de head-up display pe 3 ecrane, un volan ultra-compact si o multime de alte ecrane. Nu mai putin de 16, printre care monitorul central, de 6 inchi, unul curbat de 49 de inch pe plansa de bord si cel de 29 de inch, de pe usi. Chiar si la parasolar exista un display de 12 inch!

Conceptul dispune de patru moduri de conducere, dintre care doua autonome („Soft”, cu informatii reduse la minimum, si „Sharp”, cu conectivitate maxima pe partea de activitate digitala) si doua manuale („Legend”, pentru un condus ponderat, si „Boost”, pentru pilotaj dinamic si o proiectare a drumului la 180 de grade, pe ecranul de la bord).

Daca deplasarea se face intr-unul din modurile autonome, volanul se retrage sub plansa de bord, pentru a lasa o vizibilitate perfecta asupra ecranului de 49 de inch, iar scaunele fata se inclina automat.

Automobilul dispune de un asistent personal care proceseaza comenzile vocale. Printr-o simpla fraza, modul de deplasare poate fi modificat, la fel cum poate fi accesat un playlist favorit sau se poate comanda inchiderea electrica a portierelor. Disponibil pe modelele de serie Peugeot incepand din 2020, acest sistem functioneaza in 17 limbi.

O alta noutate se regaseste la sistemul de sonorizare Focal, care are doua functii noi – „mapping” (permite transmiterea unor mesaje, ca de pilda cele de navigatie, doar soferului, in timp ce pasagerii asculta muzica) si „zoning” (permite individualizare totala a continutului, plasand fiecare pasager in propria „bula sonora”).

Peugeot e-Legend ascunde sub capota o motorizare 100% electrica de 340 kW sau 462 CP, cu puterea trimisa la toate cele patru roti. Aceasta permite un sprint 0-100 km/h in mai putin de 4 secunde si o viteza de varf de 220 km/h. Cu o baterie de 100 kWh, autonomia anuntata de constructor este de 600 km (WLTP), iar reincarcarea rapida pentru 500 km se realizeaza in doar 25 de minute. Este posibila si reincarcarea prin inductie.

Distribuie acest articol!