Cum vor arata interioarele viitoarelor vehicule autonome, in viziunea Toyota
28.12.2018
        
Distribuie acest articol!   

Peste putin timp, in cadrul editiei 2019 a Consumer Electronics Show (CES), celebra expozitie de IT de la Las Vegas, Toyota Boshoku isi va prezenta viziunea in privinta automobilelor autonome. Parte din Toyota Group, Toyota Boshoku va aduce la CES doua versiuni de interior, botezate ACES si Moox.

ACES (Active Comfort Engaging Space) este destinat vehiculelor dotate cu tehnologie de deplasare autonoma de nivel 4. Fiind vorba de un automobil care nu va fi complet autonom, volanul este inca prezent la bord. Clasicul tablou de bord pare sa fie o proiectie, in timp ce panoul de infotainment si-a pastrat pozitia centrala, traditionala.

Toyota vorbeste despre un sistem de detectare a corpului si a posturii, care utilizeaza o camera video si un senzor pentru a monitoriza pozitia pe scaun si privirea soferului. Scaunul si centura de siguranta se vor regla automat, pentru a oferi maximum de confort.

Apropo de confort, conceptul are un sistem de climatizare personalizat, care monitorizeaza temperatura din jurul fiecarui pasager. Astfel, daca detecteaza ca temperatura de la un pasager este mai scazuta, sistemul va incalzi doar zona din jurul respectivei persoane.

ACES este capabil sa interpreteze starea emotionala a soferului si, in functie de aceasta, sa ajusteze lumina ambientala de la bord si sa elibereze diferite arome antistres. Iar in cazul somnolentei, acelasi sistem va folosi muzica si vibratiile, pentru inviorare.

Alaturi de ACES, Toyota Boshoku va expune la CES 2019 si conceptul Moox. Numele este o combinatie a cuvintelor mobil si cutie, in engleza. De ce cutie? Foarte simplu, pentru ca vehiculele autonome au, aproape fara exceptie, aspectul unor… cutii pe roti.

Toyota nu a dat prea multe detalii despre acest concept, rezumandu-se la a spune ca ofera o flexibilitate totala in ceea ce priveste amplasarea scaunelor, precum si o gama larga de functii, specifice atat mediului de business, cat si pentru entertainment. Prezenta la bord a unui display de dimensiuni relativ mari ne da de inteles ca teleconferintele video sunt posibile, in timpul deplasarii.

Distribuie acest articol!