Carlos Ghosn se declara nevinovat
08.01.2019
        
Distribuie acest articol!   

La doua luni dupa arestarea sa, Carlos Ghosn, acuzat de delapidari financiare si de abuz de incredere, si-a declarat nevinovatia in fata justitiei japoneze.

Arestat in 19 noiembrie 2018, in Japonia, Ghosn s-a putut in sfarsit exprima in fata justitiei. Fostul presedinte Nissan a fost inculpat in 10 decembrie 2018 pentru faptul ca nu si-a declarat toate veniturile in perioada 2010-2015, cand s-a aflat la conducerea marcii japoneze; este vorba despre 5 milioane de yeni sau 38 milioane de euo.

Cu catuse, imbracat intr-un costum de culoare inchisa si incaltat cu sandale, vizibil slabit, Ghosn, care este si presedintele Renault, a declarat cu ocazia primei sale infatisari in fata completului de judecata ca „este acuzat si inchis pe nedrept”. In cele doua ore de audieri, el a sustinut ca „a actionat intotdeuna cu onoare”. A reamintit ca si-a dedicat „ultimele doua decenii din viata sa pentru dezvoltarea Nissan si a Aliantei Renault – Nissan”, inainte de a spune ca a „actionat cu onoare, legal si cu aprobarea conducatorilor companiei”. „Contrar acuzatiilor care au fost formulate de procurori, nu am primit niciodata compensatii din partea Nissan care sa nu fie cunoscute si, in acelasi timp, nu am stabilit niciodata cu Nissan sa semnez un contract prin care sa primesc o remuneratie fixa si secreta”, a adaugat Ghosn.

In ciuda declaratiilor sale, Carlos Ghosn a fost mentinut in detentie. Judecatorul insarcinat cu acest proces a estimat ca exista riscul ca acuzatul sa fuga in strainatate si probele impotriva sa sa fie compromise. „Exista suficiente elemente pentru a estima ca suspectul ar putea incita si alte persoane implicate in acest proces sa ascunda anumite probe”, a declarat magistratul Yuichi Tada. Urmatoarea infatisare este programata pe 11 ianuarie.

Carlos Ghosn face obiectul unui al doilea mandat de arest pentru nedeclararea tuturor veniturilor, de aceasta data pentru perioada dintre 2015 si 2018, fiind acuzat in acelasi timp si de abuz de incredere. El este retinut pana in data de 11 ianuarie, cand va putea fi eliberat pe cautiune, dar ar putea ramane in inchisoare pana la inceperea procesului sau ar putea fi arestat in baza altor acuzatii.

Distribuie acest articol!