Care este costul total de intretinere (TCO) al unui automobil compact
21.03.2019
        
Distribuie acest articol!   

Una dintre cele mai importante facilitati oferite clientilor, atat persoanelor fizice cat mai ales proprietarilor de flote, prin intermediul platformei GT Estimate, este calculul costului total de intretinere (TCO – Total Cost of Ownership). Acest cost influenteaza in foarte mare masura decizia de achizitionare a unei compacte.

Cu ajutorul platformei GT Estimate toti cei interesati, companiile de leasing, importatorii, dealerii auto sau clientii persoane fizice, pot calcula cu usurinta costurile de achizitie si de folosire a automobilelor pentru o perioada de 6 ani sau maxim 300.000 de km. Cu ajutorul informatiilor obtinute din GT Estimate puteti afla care este celmai bun automobil, tinand cont de costurile de achizitie si exploatare si puteti previziona un buget corect pentru mentenanta unei flote.

Pentru exemplificare am ales un automobil Renault Megane cu motorizarea de 1.2 litri, 131 CP, fabricat in 2018 cu un rulaj de 17.500 km. Costurile obtinute gratie platformei GT Estimate sunt urmatoarele:

Pentru revizia de 30.000 km (care include inlocuirea uleiului si a filtrelor de ulei, de ae rsi de polen) costul estimat de GT Estimate este de 584 lei. Pretu unui litru de ulei 5W40 recomandat de Renault este estimat la 42 lei fara TVA.

La revizia de 120.000 km, pretul reviziei este de circa 1.596 lei si include schimbarea: filtrelor de ulei de aer, de polen, a curelei de accesorii, a uleiului, antigelului, lichidului de frana, un set nou de bujii si inlocuirea saibei de la capacul carterului motorului.

La 210.000 km, GT Estimate ne estimeaza costul reviziei la 583 lei, iar pentru 300.000 km costul reviziei este de 931 lei.

La toate acestea, pentru a avea o imagine de ansamblu, se adauga costul de achizitie al automobilului, care include: deprecierea acestuia, costurile de finantare si TVA-ul. Iar pentru TCO-ul final mai aveti nevoie sa calculati costul combustibilului, al anvelopelor si al celorlalte piese consumabile de la sistemul de franare, asigurarile precum si alte taxe de drum.

Sursa: advertorial GT Motive

Distribuie acest articol!