Volvo va limita viteza maxima la 180 km/h
11.03.2019
        
Distribuie acest articol!   

Incepand cu anul 2020, niciun automobil nou Volvo nu va mai putea rula cu o viteza mai mare de 180 km/h. Decizia de a limita viteza face parte din setul de masuri care are ca scop siguranta celor care se deplaseaza cu automobilele Volvo.

Acest obiectiv Volvo, catalogat de companie ca ”cea mai ambitioasa viziune de siguranta in industria auto”, s-a bazat, pana de curand, pe dezvoltarea tehnologiilor de siguranta. Compania pare sa fi realizat, totusi, ca aceasta abordare nu este suficienta.

Peste anumite viteze, nicio tehnologie, indiferent cat de avansata, nu este capabila sa previna un accident. Impunerea unor limite de viteza poate ajuta, dar si ele sunt impiedicate de dorinta soferilor de a se conforma sau nu limitelor.

„In calitate de oameni, cu totii intelegem pericolele in ceea ce priveste serpii, paianjenii si inaltimile. Viteza, insa, nu este la fel de usor perceputa ca un pericol”, a declarat Jan Ivarsson, expert in siguranta de la Volvo. „Oamenii conduc adesea prea repede intr-o anumita situatie de trafic si au o adaptare la viteza redusa in raport cu acea situatie de trafic si propriile lor capacitati de conducere. Trebuie sa sprijinim un comportament mai bun si sa ii ajutam pe oameni sa inteleaga ca depasirea vitezei este periculoasa”.

In urma anilor de cercetare, suedezii spun ca au identificat alte doua elemente care au un impact asupra sigurantei automobilului, pe langa marirea vitezei: intoxicatia si distragerea atentiei. Efectele tuturor acestora ar putea fi atenuate prin crearea unei viteze de top setate de producator, prin controlul inteligent al vitezei si prin monitorizarea prin GPS.

Asta inseamna ca, in viitorul nu foarte indepartat, o masina Volvo nu va depasi niciodata viteza prestabilita si va incetini automat la trecerea prin apropierea spitalelor sau scolilor.

Distribuie acest articol!