Fostul CEO Volkswagen, Martin Winterkorn, a fost acuzat oficial in Germania, de frauda in scandalul Dieselgate
18.04.2019
        
Distribuie acest articol!   

Procurorii germani i-au acuzat de frauda si concurenta neloiala pe fostul CEO al Grupului Volkswagen, Martin Winterkorn, impreuna cu alte patru persoane din conducerea gigantului german. Este vorba de celebrul scandal Dieselgate, declansat in momentul descoperirii unui software ilegal, prin care au fost manipulate testele privind emisiile poluante ale catorva milioane de automobile Volkswagen.

Procurorii din Braunschweig au declarat ca Winterkorn stia despre existenta acestui software cel putin din 25 mai 2014, in ciuda declaratiilor sale publice conform carora a aflat despre aceasta chestiune cu putin timp inainte de scandalul care a izbucnit in septembrie 2015.

Procurorii au declarat ca inculpatii, care s-au numarat printre cei mai importanti manageri ai Grupului Volkswagen, au facut parte dintr-o inselaciune care a inceput in 2006. Compania a recunoscut instalarea acelui software, care detecta momentul cand automobilul era pe standul de testare pentru certificarea emisiilor.

Conform acuzarii, inculpatii au adaugat o actualizare de software in valoare de 23 de milioane de euro, in 2014, in incercarea de a acoperi motivul real al emisiilor poluante ridicate din timpul functionarii in regim normal.

Winterkorn si ceilalti inculpati risca pedepse cu inchisoarea de la sase luni pana la 10 ani, daca vor fi condamnati pentru acuzatii de frauda cu circumstante agravante. In plus, bonusurile colectate in urma vanzarilor bazate pe inselaciune ar putea fi pierdute. Procurorii au declarat ca bonusul care ar putea fi retinut variaza de la aproximativ 300.000 de euro la 11 milioane de euro.

Volkswagen a platit mai mult de 27 de miliarde de euro in amenzi si penalitati, de la declansarea scandalului. Compania si-a cerut scuze si a pledat vinovat la acuzatii penale in Statele Unite, unde doi directori au fost condamnati la inchisoare si alte cateva persoane au fost acuzate, desi nu au putut fi extradate.

Distribuie acest articol!