Conceptul AI:ME dezvaluie viziunea Audi pentru viitorul mobilitatii in marile centre urbane
21.04.2019
        
Distribuie acest articol!   

Audi a prezentat la Salonul International Auto de la Shanghai 2019 un concept auto adaptat tendintelor globale in dezvoltarea urbana. Producatorul german a luat in calcul un viitor cu infrastructura urbana adaptata condusului autonom, in care experienta si siguranta pasagerilor vor fi amplificate prin solutii de inteligenta artificiala.

Audi AI:ME este al treilea model dintr-o serie de concepte auto prin care marca transmite viziunea sa privind viitorul mobilitatii. In 2017 Audi a prezentat public Aicon, un concept pentru calatorii business pe distante lungi. A urmat PB 18, model pentru calatorii ocazionale sau pentru iubitorii de curse. AI:ME este adaptat traficului din marile metropole, motiv pentru care a fost expus in premiera la Shanghai, oras cu o populatie de peste 26 milioane de locuitori. Al patrulea model Audi din aceasta serie va fi expus la unul dintre marile saloane auto din luna septembrie a acestui an.

Spatiul interior al modelelor electrice dicteaza designul acestora. Proiectantii AI:ME iau in calcul si faptul ca automobilele aflate in trafic in marile orase au rareori mai mult de doi pasageri. Prin urmare, conceptul AI:ME este gandit pentru doi pasageri, dar ofera posibilitatea de a transporta alte doua persoane pe bancheta din spate.

La exterior, AI:ME are o lungime de 4,3 metri, latime de 1,9 metri si inaltime de 1,52 metri. Absenta arborelui de transmisie si dimensiunile mai mici ale consolei, elemente specifice modelelor electrice, suplimenteaza spatiul interior. In modul de condus autonom, elementele de control (volanul, pedalele, consola) ale AI:ME se retrag, fiind acoperite cu suprafete din lemn de nuc. Pedalele sunt inlocuite cu o bancheta tip otoman. Pentru suportul paharelor au fost create suprafete magnetice. Astfel, in timpul condusului autonom ocupantii pot lua relaxati masa. Produsele de la interior sunt realizate din materiale naturale din gama textilelor sau din piele, lemn sau sticla la care se adauga materiale moderne precum corianul. Acest model concept dispune si de o pergola de lemn in tavan, care permite integrarea unor plante de apartament.

AI:ME aduce o noua dimensiune in interactiunea cu masina, prin comenzile vocale, atingere si chiar privire. Monitorul OLED pozitionat sub parbriz urmareste privirea pentru a se activa. De asemenea, functii precum navigarea sau sistemul de infotainment pot fi actionate cu o simpla privire. Ochelarii VR completeaza experienta utilizatorilor in timpul vizionarii unui film sau in modul de gaming. Audi a prezentat la CES 2019 jocuri adaptate pentru pasagerii masinilor sale in care scenariul poate fi adaptat in functie de zonele prin care trece autoturismul.

Zgomotul exterior poate fi anulat complet intr-un AI:ME permitand ocupantilor sa se bucure de liniste sau de concertul preferat in conditii similare celor oferite de o filarmonica.

Rolul sistemelor de iluminat se va schimba in contextul evolutiei modelelor autonome. Acestea vor juca un rol mai important in comunicarea cu participantii din trafic. Modelul poate interpreta semnale de la alte masini aflate in trafic sau anumite marcaje rutiere si poate avertiza cu proiectii luminoase pietoni sau biciclisti.

Inteligenta modelelor Audi din categoria AI (Aicon si AI:ME) are la baza solutiile care permit condusul autonom, la care se adauga instrumentele de invatare automatizata din interactiunea cu mediul si pasagerii, vehiculul fiind proactiv si oferind pasagerilor solutii personalizate. Modelul se adapteaza in functie de persoanele aflate la bord.

Condusul autonom este o solutie prezenta in transportul aerian si feroviar. Audi crede cava deveni curand o realitate si in domeniul auto. Audi AI:MEeste proiectat pentru nivelul 4 de autonomie. Functia este limitata la autostrazi sau arii special amenajate din interiorul oraselor. Soferii vor putea transfera integral controlul automobilului, urmand sa revina la volan atunci cand parasesc aceste zone. Proiectantii Audi cred ca in viitor orasele mari vor dispune de sisteme automatizate de control al traficului care vor permite dezvoltarea condusului autonom.

Fiind conceput pentru marile orase AI:ME nu atinge viteze foarte mari. Optiunile disponibile sunt adaptate limitelor din interiorul oraselor. Proiectantii estimeaza ca automobilul se va deplasa cu viteze intre 20 si 70 de km/h si va putea functiona ore intregi fara a necesita alimentare. Bateria modelului are o capacitate de 65 kWh iar sistemul de franare regenerativa si greutatea redusa permit un consum energetic scazut in conditii de trafic urban.

AI:ME poate fi personalizat de la culoare, interior, optiuni tehnice, temperatura interioara, playlist cu ajutorul unei aplicatii sau cu sistemul myAudi.

Sursa: comunicat de presa Audi / Porsche Romania

Distribuie acest articol!