Constructorii vor fi nevoiți să contracteze împrumuturi de miliarde de euro, pentru a face față crizei
27.03.2020
        
Distribuie acest articol!   

În săptămânile următoare, băncile vor fi supuse unei presiuni puternice, atât din partea micilor întreprinzători, cât și dinspre marii producători. FCA (Fiat Chrysler), Mercedes și Toyota sunt câteva dintre numele grele care au cerut deja zeci de miliarde de euro de la bănci, pentru a face față crizei.

Atunci când va dispărea, criza sanitară va lăsa în urmă o mare criză economică, ce va afecta toate sectoarele. Pentru industria auto se va pune problema „repornirii motoarelor”, ceea ce va fi o mare provocare. Ca în orice industrie grea, cu un lanț de aprovizionare complex, inerția este mare și va dura mult timp până când activitatea va reveni la normal.

Între timp, producătorii sunt în căutare de soluții pentru a-și asigura supraviețuirea financiară. Presa germană relatează că Mercedes ar fi contactat băncile pentru un împrumut de 10 miliarde de euro, care s-a adăuga altuia, tot de 10 miliarde de euro, până în 2025.

FCA și Toyota au făcut, de asemenea, demersuri în acest sens: peste 3 miliarde de euro pentru primii și puțin sub 9 miliarde de euro pentru niponi. Așadar, o situație dificilă pentru producători, în aceste vremuri complicate.

Desigur, ei vor beneficia de sprijinul băncilor, în așteptarea repornirii vânzărilor. Cât despre restul anului, opiniile sunt împărțite: unii producători consideră că vara va fi foarte bună și va ajuta la o recuperare parțială, în timp ce alții sunt mai pesimiști și cred că 2020 va fi în mare parte ”roșu”, cu pierderi pe linie.

Distribuie acest articol!