Hyundai lucrează la o cutie de viteze predictivă
22.03.2020
        
Distribuie acest articol!   

Grupul Hyundai va dezvolta o cutie de viteze conectată, care va anticipa parcursul automobilului, pentru a funcționa cât mai eficient.

Automobilele sunt din ce în ce mai conectate la internet, putând să comunice cu infrastructurile și alte vehicule, iar acest nou mod de funcționare vizează chiar și cele mai tradiționale elemente mecanice. Grupul Hyundai a prezentat conceptul unei cutii de viteze predictive, capabilă să schimbe rapoartele sau modul de funcționare, pentru a oferi o funcționare cât mai eficientă și pentru a reduce consumul.

Această transmisie conectată la internet utilizează informații furnizate de un sistem de navigație 3D actualizat în timp real, de diverse camere video și de radarul regulatorului de viteză adaptiv. Traseul, panta, tipul de curbă sau circulația din sens opus, toate sunt analizate, pentru a optimiza comportamentul cutiei de viteze.

De pildă, dacă se detectează o porțiune de drum ce urmează să fie parcursă cu viteză redusă, cutia trece automat în modul neutru. La apropierea de o coborâre, frâna de motor este activată. În momentul intrării pe o autostradă, transmisia trece în modul „sport” pentru accelerare, înainte de a reveni automat la configurația sa standard.

În urma unor teste realizate pe trasee foarte sinuoase, s-a constatat că frecvența schimbărilor de raporturi a fost diminuată cu 43% față de o cutie automată clasică, în timp ce numărul de frânări a scăzut cu aproape 11%.

Acest tip de dispozitiv se apropie de ceea ce există deja pe modelele electrificate, ca de exemplu asistența predictivă, care optimizează utilizarea bateriei în funcție de parcursul înscris pe GPS. Grupul sud-coreean a depus în jur de 40 de brevete pentru această cutie predictivă și continuă dezvoltarea proiectului, pentru a-i asigura și comunicarea cu elementele de semnalizare conectate.

Distribuie acest articol!