Statul francez va susține industria auto, printr-un plan ambițios de investiții în electromobilitate
01.06.2020
        
Distribuie acest articol!   

Guvernul francez a anunțat crearea unui fond de susținere de un miliard de euro, pentru transformarea industriei auto. Renault și PSA s-au angajat să ajungă la un volum anual de producție în Franța de un milion de vehicule electrice și hibride reîncărcabile. Renault integrează în acest plan și așa-numitul proiect „Airbus al bateriilor”.

Planul vizează vehiculele electrice și prevede investiții pentru a ajuta la transformarea subcontractanților din industrie, dar și un proiect de formare profesională, pentru a ajuta într-o oarecare măsură la pregătirea resursei umane. Obiectivul mobilizator al acestui plan de relansare este de „a face din Franța prima națiune producătoare de vehicule din lume”, după cum a declarat președintele Emmanuel Macron.

Bugetul prevăzut este de 950 milioane de euro, pe trei direcții: 200 milioane de euro subvenții pentru a ajuta subcontractanții să accelereze modernizarea uzinelor, robotizarea și tranziția ecologică; 600 milioane de euro pentru investiții din fonduri proprii (Renault și PSA vor contribui fiecare cu câte 100 milioane de euro) pentru a crește capacitatea de investiții a subcontractanților  și pentru a ajuta la consolidarea lor; 150 milioane pentru a susține proiectele de cercetare și dezvoltare.

Aceste fonduri completează angajamentul statului privind participarea la proiectul european cunoscut sub numele de „Airbus al bateriilor”. Acest proiect beneficiază deja de o finanțare din partea statului de 690 milioane de euro și de 160 milioane de euro din partea regiunilor, ajungând la un toal de 850 milioane de euro. Primele baterii vor fi produse în 2023.

Guvernul francez a mai anunțat accelerarea implantării de stații de încărcare electrice, devansând cu un an obiectivul de avea 100.000 de stații în 2021.

Toate aceste finanțări vor contribui la oprirea declinului industriei auto franceze și de a face în așa fel încât „deciziile de investiții să fie în primul rând pentru capacitățile de producție din Franța și apoi pentru cele din străinătate”, după cum a explicat un oficial francez.

În cadrul acestui plan, Renault și PSA și-au luat angajamentul să producă anual un milion de vehicule electrice și hibride reîncărcabile, în Franța, până în 2025. Conform guvernului francez, acest volum de investiții ar trebui să facă din Franța prima națiune producătoare de vehicule electrice.

Distribuie acest articol!