Anvelopele inteligente vor fi ceva obișnuit, în cel mult cinci ani
01.07.2020
        
Distribuie acest articol!   

Vehiculele autonome necesită anvelope special, iar senzorii conectați cu care vor fi echipate aceste anvelope joacă un rol important, deoarece automobilele trebuie să respecte aceleași condiții de condus precum șoferii. Experții Nokian Tyres consideră că anvelopele inteligente vor fi ceva obișnuit, în cel mult cinci ani.

Automatizarea traficului avansează, ceea ce stabilește și noi cerințe pentru anvelopele auto. Atunci când o mașină nu este controlată de o persoană, nevoia de a observa condițiile de condus prin intermediul senzorilor instalați pe anvelope, de exemplu, crește. Funcțiilor de siguranță tradiționale și familiare, precum aderența pe gheață și rezistența la acvaplanare, li se va alătura tehnologia care furnizează date în timp real.

Atunci când informațiile primite de la anvelope sunt combinate cu datele meteorologice, de exemplu, sistemul de informații de la bordul vehiculului poate genera o imagine de ansamblu a condițiilor de condus și poate adapta experiența în consecință. Senzorii anvelopelor pot monitoriza și uzura anvelopelor, presiunea de umflare și temperatura din interiorul anvelopei. O creștere a temperaturii interioare poate fi un semn timpuriu de defecțiune, permițând soluționarea acesteia înainte de a provoca o situație periculoasă pe drum.

Anvelopele inteligente permit și noi modele de service care pot fi utilizate chiar înainte să vedem mașini robotizate pe străzi. Frigiderele viitorului pot comanda lapte atunci când se termină și, același lucru se poate întâmpla și în cazul anvelopelor uzate. Pe măsură ce acestea se uzează, senzorii anunță retailer-ul de anvelope, care poate livra un nou set sau chiar le poate monta pe vehicul. Totuși, primul pas ar fi ca șoferul să fie anunțat cu privire la uzura anvelopelor.

Anvelopa poate transmite datele despre uzură către sistemul de informații de la bord, care anunță șoferul că anvelopele pot fi utilizate în siguranță încă trei luni. În același timp, sistemul îi recomandă să contacteze cel mai apropiat retailer și îi furnizează datele de contact ale acestuia. La fel se întâmplă și cu vehiculele actuale care pot anunța șoferul că rămân fără combustibil și oferă îndrumări de navigație către cea mai apropiată benzinărie.

Întreținerea preventivă devine deosebit de importantă pe măsură ce popularitatea vehiculelor închiriate crește și mai ales odată ce încep să funcționeze autonom. Aceasta garantează că pasagerii nu vor fi întâmpina probleme în timpul deplasărilor.

Chiar dacă încă se lucrează la lansarea anvelopelor inteligente, sunt deja disponibili diferiți senzori și soluții pentru anvelope inteligente. De exemplu, senzorii TPMS pentru presiunea anvelopelor sunt deja cunoscuți de consumatori, dar tehnologia mai avansată a fost rezervată până acum utilizării profesionale. „Anvelopele inteligente vor deveni mai întâi obișnuite pe vehiculele electrice, care dispun de anvelope mari, mulți senzori și linkuri către anvelope. Acest lucru se va întâmpla peste aproximativ cinci ani.”, declară Jukka Kasi, vicepreședinte Nokian Tyres.

Sursa: comunicat de presă Nokian Tyres

Distribuie acest articol!