BMW lucrează la un joystick cu care ar putea înlocui clasicul volan, la viitoarele vehicule autonome
03.08.2020
        
Distribuie acest articol!   

Încet dar implacabil, automobilele viitorului se transformă în realitate de zi cu zi. Devin electrice, conectate și autonome. Iar constructorii fac eforturi susținute pentru a se menține ”la zi” în materie de tehnologie. Așa se face că, periodic, câte o inovație tehnică desprinsă din viitor iese la rampă, cu sau fără voia celor care au dezvoltat-o.

Este și cazul acestui inedit joystick, care după toate probabilitățile este dezvoltat de specialiștii de la BMW. Constructorul bavarez încearcă să anticipeze astfel modul în care vor funcționa și vor fi comandate viitoarele automobile autonome. Printre noutățile cu care acestea vor veni se numără și interiorul, care se pare că va fi mult diferit de cel cu care suntem obișnuiți la automobilele din prezent.

Printre elementele vizate de schimbări radicale se pare că se numără și volanul. BMW anticipează noutăți majore, ba chiar a depus recent un patent pentru un misterios model de joystick, cu care vizează să înlocuiască volanul clasic.

Fanii din Canada, reuniți pe forumul i4 Talk, au dezbătut intens schița joystick-ului, iar amatorii de aeronautică au găsit chiar anumite similitudini cu diverse comenzi amplasate pe manșă, în cazul avioanelor.

Această imagine unică nu ne permite, deocamdată, să înțelegem foarte bine cum funcționează revoluționarul dispozitiv. Este clar că există diverse comenzi pentru accelerație, frânare, semnalizare și transmisie. Însă pentru o familiarizare completă cu tot ce presupune acest volan al viitorului mai trebuie să așteptăm câțiva ani buni!

Distribuie acest articol!