Care este vârsta medie a parcului auto, în Europa?
21.08.2020
        
Distribuie acest articol!   

Asociația Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA) a dat publicității un infografic cu date referitoare la vârsta medie a automobilelor aflate în circulație, pe Bătrânul Continent. De reținut că datele nu sunt tocmai de ultimă oră, raportul fiind întocmit anul trecut, pe baza datelor din 2018.

La nivel continental, vârsta medie a automobilelor este de 10,8 ani. Trebuie precizat însă că această medie este formată din cele naționale, unde diferențele dintre țări sunt considerabile. În general (și deloc surprinzător), vârsta medie a automobilelor din țarile Europei de Est este mult mai mare.

”Campioană” este Lituania, cu 16,9 ani, iar România nu e departe, cu 16,3 ani! La polul opus, în Luxemburg media este de doar 6,4 ani! O surpriză este media celei mai mari piețe de pe continent, Germania, de 9,5 ani, peste Franța, Belgia (ambele cu 9 ani) și Marea Britane (8 ani), dar totuși sub Italia (11,3 ani) și Spania (12,4 ani).

Cifrele ACEA indică, de asemenea, vârsta medie și pentru van-uri, camionete și bus-uri. Surprinde, la această din urmă categorie, vârsta medie din Grecia, care trece de… 20 de ani! Iar Lituania, care, așa cum menționam mai sus, deține recordul european la turisme, nu publică datele referitoare la bus-uri!

Sursa: ACEA

Distribuie acest articol!