Daimler va plăti o amendă de 1,5 miliarde de dolari, în SUA
28.09.2020
        
Distribuie acest articol!   

Justiția americană a impus gigantului german Daimler, proprietarul producătorului auto Mercedes-Benz, plata a 1,5 miliarde de dolari, în urma scandalului provocat de nerespectarea normelor de poluare pentru motoarele diesel.

Grupul Daimler fusese deja condamnat în Germania, în septembrie 2019, la plata unei amenzi de 850 milioane de euro, pentru depășirea normelor antipoluare la unele din modelele sale. Acum va mai trebui să plătească circa 1,5 miliarde de dolari, motivul fiind același. Daimler a negociat suma cu justiția federală americană, pentru a opri acțiunile inițiate de EPA (agenția americană pentru protecția mediului) și CARB (agenția mediului din California), în instanța civilă.

Conform EPA, Mercedes ar fi instalat pe 250.000 de vehicule un software cu ajutorul căruia automobilul trecea testele de omologare, deși în realitate polua mult mai mult. Este o metodă de manipulare emisiilor similară cu cea folosită Volkswagen, în scandalul Dieselgate. Însă contrar compatriotului său, Daimler neagă orice responsabilitate.

Acordul încheiat cu autoritățile americane ”va servi ca lecție pentru oricine va mai încerca să încalce legile antipoluare”, a declarat Jeff Rosen, adjunctul procurorului general al SUA. Această înțelegere nu pune Daimler la adăpost și în cazul unei acuzări penale.

Distribuie acest articol!