UE înăsprește normele pentru emisiile de CO2
23.09.2020
        
Distribuie acest articol!   

Uniunea Europeană confirmă înăsprirea normelor de protecție a mediului la nivel continental, în perspectiva anului 2030, decizie care va afecta în primul rând industria auto.

Toate sectoarele, inclusiv cel auto, se află în fața unei provocări majore, după ce președintele Comisiei Europene, Ursula Van Der Leyen a confirmat schimbarea obiectivului: până în 2030, Europa trebuie să ajungă la -55% emisii de CO2 comparativ cu 1990. Obiectivul stabilit inițial era de -40%.

La nivel industrial, mai puțin de 10 ani este o perioadă scurtă. În domeniul auto, presupune un ciclu și jumătate ca perioadă de producție pentru un model de automobil. Modificarea obiectivelor necesită investiții masive în electrificare și reducerea emisiilor de CO2, din partea producătorilor.

Această schimbare de obiectiv va duce și la adoptarea unor noi strategii pentru fiecare constructor de automobile care activează în Europa. Dacă unii dintre ei au început deja să ia măsuri pentru a atinge obiectivele fixate pentru 2021 (anul în care vor începe să fie puse în practică primele măsuri ale CE, însoțite de amenzi în caz de depășire a normelor), alții, cum sunt constructorii de modele de lux , sunt în întârziere.

În acest context, nu trebuie să surprindă apariția tot mai multor modele hibrid plug-in: aceasta este soluția cea mai simplă și cea mai rapidă, aflată la îndemâna constructorilor, pentru a se alinia la noile reglementări privind emisiile de CO2. Dar înăsprirea normelor nu va face decât să accelereze electrificarea masivă, la nivel continental.

Distribuie acest articol!