O poziție prea relaxată pe scaun este periculoasă în cazul unui accident
27.11.2020
        
Distribuie acest articol!   

Un foarte interesant test demonstrează că o poziție prea relaxată în automobil poate avea efecte grave, în cazul unui accident rutier.

Uneori, mai ales în cazul deplasărilor lungi, vedem pasagerii cu spătarul lăsat pe spate sau cu picioarele pe bord. Aceștia ar trebui să știe că, în cazul unui impact, o poziție incorectă pe scaun i-ar putea costa foarte scump. Poate chiar viața!

O poziție relaxată este foarte periculoasă, după cum o demonstrează un crash-test făcut de Touring Club Suisse (TCS). Un manechin a fost instalat în poziție semi-alungită, cu picioarele pe tabloul de bord, pe scaunul pasagerului din dreapta. De asemenea, și manechinul de pe locul conducătorului auto a fost plasat într-o poziție relativ confortabilă, lăsat puțin pe spate, la o distanță mai mare de volan. Apoi, vehiculul a fost proiectat cu 64 km/h, într-un obstacol fix.

În cazul pasagerului, poziția picioarelor a împiedicat deschiderea corectă a airbag-ului. În plus, acesta a proiectat picioarele deasupra capului, provocând răni mortale. De asemenea, poziția corpului foarte înclinată este riscantă pentru pasager, care poate aluneca pe sub centura de siguranță, fiind proiectat în față.

În cazul conducătorului auto, de regulă la drum lung poziția devine foarte relaxată o dată cu activarea tempomatului. O situație de asemenea foarte riscantă! Crash-testul a arătat că această schimbare de poziție îndepărtează capul și partea de sus a corpului de airbag, iar capul șoferului chiar s-a lovit de volan. Și asta nu e tot! Partea superioară a corpului a fost zdrobită la impactul cu montantul B al vehiculului. În cazul blocării airbag-ului sau dacă este un model mai vechi, fără airbag, un asemenea șoc ar putea antrena răni grave, chiar mortale la cap.

Așadar, poziția pe scaun este extrem de importantă, în timpul deplasării cu automobilul. TCS dă și câteva sfaturi pentru o poziție confortabilă și sigură în același timp: spătarul scaunului trebuie reglat în poziție verticală, genunchii nu trebuie să fie relaxați când se apasă pedalele, tetierele trebuie reglate la nivelul craniului, iar distanța dintre volan și zona pieptului trebuie să fie de circa 30 cm. O poziție rigidă, apropiată de volan, antrenează o oboseală mai rapidă și întârzie timpul de reacție. Iar pasagerul trebuie să-și mențină picioarele cu tălpile pe planșeu.

Distribuie acest articol!