Frânele și pneurile vor fi, în curând, mai poluante decât gazele de eșapament!
30.12.2020
        
Distribuie acest articol!   

Conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), uzura frânelor și a pneurilor ar putea deveni, în curând, prima sursă de poluare a traficului rutier, devansând chiar poluarea produsă de gazele de eșapament!

Uzura frânelor și pneurilor ar putea reprezenta, în curând, prima sursă de emisii de particule fine în atmosferă, ca urmare a traficului rutier. Cantitatea de particule eliminate prin gazele de eșapament va scădea ca urmare a creșterii accentuale a numărului de vehicule electrice, astfel că, începând din 2035, ”majoritatea emisiilor cauzate de circulația rutieră ar putea proveni din diferite surse, altele decât gazele de eșapament”, explică OCDE.

Walid Oueslati, economist OCDE și coordonatorul acestui raport, a declarat că ”poluarea va juca un rol esențial în viitor. La nivel național, politicile publice trebuie să ia în considerare această poluare. Avem nevoie de o cooperare internațională pe această temă”. Raportul OCDE subliniază necesitatea stabilirii metodelor de normalizare a măsurilor privind emisiile de particule, în afara gazelor de eșapament.

Oueslati a sugerat că vehiculele electrice nu ar trebui scutite de taxele rutiere cu scopul de a reduce poluarea auto. Reglementările care vizează circulația rutieră trebuie să ia în considerare și alte criterii privind emisiile tuturor vehiculelor și să țină cont si de alte aspecte, precum greutatea vehiculelor sau compoziția pneurilor.

Decidenții ar trebui să ia măsuri care să determine reducerea deplasărilor motorizate, limitarea accesului vehiculelor în zonele urbane și încurajarea transportului în comun, mersul pe jos și cu bicicleta, a mai concluzionat raportul.

Distribuie acest articol!