În Germania circulă mai multe automobile Trabant decât... Tesla!
16.03.2021
        
Distribuie acest articol!   

Legendarul ”Trabi” este atât de popular în Germania, încât numeroase exemplare au fost reînmatriculate, pentru a reveni pe șosele. Așa se face că parcul de automobile Trabant este mai numeros decât cel format din automobilele Tesla.

De câte mașini electrice este nevoie pentru a compensa emisiile poluante ale unui automobil poluant precum Trabant 601? Greu de spus, mai ales dacă luăm în calcul și resursele necesare pentru producerea unui automobil cu acumulator, comparativ cu un vehicul pe cât de rudimentar, pe atât de poluant, așa cum este Trabant.

Apropo de acest subiect, mass-media germană se amuza recent, constatând că în această țară există mai multe exemplare Trabant decât Tesla. Conform statisticilor Autorității Federale de Transport, care gestionează înmatriculările și vehiculele autorizate să circule, în ultimii ani au fost emise în jur de 3.000 de autorizații pentru automobile Trabant, care totalizează în prezent peste 38.000 de unități.

Asta înseamnă că există cu 4.000 mai multe unități Trabant față de toate vehiculele Tesla care circulă în această țară. Și nu trebuie să uităm că Germania este o țară în care mobilitatea electrică este foarte importantă, având în vedere că în 2020 a făcut parte din Top 5 piețele mondiale pentru modelele electrice, ca valoare absolută.

Evident, nu va trece mult până când Tesla va depăși numărul de Trabanturi. Dar, ținând cont de toate aspectele (kilometrajul, materiile prime pentru fabricare, greutatea, uzura consumabilelor), presa germană se întreabă dacă nu cumva amprenta de carbon a automobilelor Tesla este mai rea decât a vechilor ”afumătoare” produse în perioada Războiului Rece!

În fine, ironia sorții constă în faptul că Trabant a fost produs în fabrica din Zwickau, cumpărată de Volkswagen la începutul anilor 90 și care produce în prezent… modelul electric ID.3!

Distribuie acest articol!