PSA mută producția de motoare pe benzină în Ungaria
02.03.2021
        
Distribuie acest articol!   

Grupul PSA (Peugeot Citroen Opel) a anunțat transferul producției de motoare pe benzină EP3 de la Douvrin (Franța), la uzina Opel din Ungaria. Pentru sindicate, acesta este un semn al închiderii programate a fabricii de la Douvrin.

Sindicatele cred cu tărie în capacitatea de producție a fabricii de la Douvrin. PSA tocmai a anunțat că a treia generație de motoare pe benzină EP (gama Puretech) nu va mai fi produsă la Douvrin, ci la Szentgottard, Ungaria, la Opel. La Douvrin nu mai rămâne decât producția motorului diesel DV-R, care va fi oprită în 2022.

În opinia unor organizații sindicale, această decizie ar echivala cu închiderea fabricii de la Douvrin, unde motoarele EP3 generează în prezent trei sferturi din locurile de muncă ale uzinei. Totuși, nu toate sindicatele sunt de aceeași părere, ținând cont că Douvrin ar urma să asigure producția de acumulatori pentru automobile electrice, începând din 2023, ceea ce ar putea anula riscul desființării locurilor de muncă.

Iată, așadar, un exemplu tipic referitor la neliniștile actuale din industria auto, legate de salvarea locurilor de muncă, în contextul schimbărilor majore generate de electrificare. Demararea producției de acumulatori poate salva joburi și cel puțin deocamdată nu împiedică producerea motoarelor cu combustibili fosili în diferite fabrici. Pe de altă parte, eliminarea motoarelor diesel este un semnal clar în privința finalului care bate la ușă pentru propulsoarele cu combustie internă.

Distribuie acest articol!