Start în Programul Rabla 2021
21.04.2021
        
Distribuie acest articol!   

Ministrul  Mediului, BarnaTánczos, a  anunțat astăzi lansarea programelor Rabla Clasic și Rabla Plus pentru anul 2021, programe care vor debuta la 26 aprilie.

”În şedinţa de Guvern de astăzi vom prezenta bugetul Administraţiei Fondului de Mediu, instituţia care finanţează Rabla Clasic şi Rabla Plus. Sunt programele prin care ministerul îşi doreşte ca parcul auto din România să fie reînnoit. Bugetul pe care îl prezentăm astăzi în Guvern are un buget dublu pentru maşinile electrice faţă de 2020. A fost o decizie prin care  am  venit  în  întâmpinarea tendinţelor internaţionale şi tendinţelor de pe piaţa românească”, a spus ministrul Barna Tanczos.

”A crescut  aproape  exponenţial  numărul  maşinilor  electrice  cumpărate  în  România  în primele  trei  luni,  iar  acest  buget,  acest  sprijin  vine, practic, în  favoarea  celor  care  se gândesc, dincolo de mobilitatea şi confortul personal, şi la impactul pe care îl lasă fiecare dintre noi asupra mediului înconjurător şi la reducerea emisiilor de carbon”, a mai spus demnitarul.

În acest an, Programul Rabla Clasic vine cu modificări substanțiale în ceea ce privește prima de casare, aceasta fiind majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, dar apar și alte modificări, menite să îi sprijine pe cei care doresc să aplice.

O altă noutate a Programului Rabla Clasic o reprezintă valoarea ecobonusurilor acordate pentru stimularea achiziționării autoturismelor cât mai puțin poluante, în funcție de tehnologia folosită, acestea fiind, de asemenea, majorate astfel:

– ecobonus  în  valoare  de  1.500 de lei la  achiziţionarea  unui  autovehicul  nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, conform informaţiilor înscrise în COC, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;

– ecobonus  în  valoare  de  1.500 de lei în  cazul  în  care  în  COC  este  înscrisă  şi cantitatea  de  emisii  de  CO2  conform  standardului  WLTP,  pentru  autovehiculul  nou exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 105 g CO2/km NEDC în regim de funcţionare mixt, sau echipat cu motorizare GPL/GNC;

– ecobonus  în  valoare  de  1.500 de lei în cazul în care în COC este înscrisă doar cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 124 g CO2/km WLTP în regim de funcţionare mixt;

– ecobonus  în  valoare  de  3.000 de lei la  achiziţionarea  unui  autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Ecobonusurile se pot cumula în cazul în care mașina nouă îndeplinește ambele condiții, ajungându-se astfel la o reducere de 12.000 de lei din prețul total al autovehiculului nou. Pentru  achiziționarea  de motociclete  noi în  schimbul  predării  spre  casare  a  unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 de lei. Valabilitatea notei de înscriere în cadrul Programului Rabla Clasic a fost extinsă la 150 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii vor derula toate procedurile specifice de achiziție a autoturismului nou.

Sursa: comunicat de presă Ministerul Mediului

Distribuie acest articol!