Ford dezvoltă o nouă generație de faruri inteligente
19.05.2021
        
Distribuie acest articol!   

Producătorul american a dezvăluit recent mai multe detalii referitoare noua generație de faruri, care va face deplasarea pe timp de noapte mult mai sigură.

Inginerii din cadrul departamentul „Cercetare și inginerie avansată” de la Ford Europe dezvoltă o nouă tehnologie predictivă a farurilor. Aceasta folosește datele de localizare în timp real a automobilului, pentru a indica cea mai bună cale de urmat.

Noua tehnologie inteligentă utilizează faruri direcționale, însă fasciculele sunt direcționate în colțuri înainte ca șoferul să le vadă. Astfel, profilul drumului, intersecțiile, posibilele pericole, precum și celelalte vehicule aflate în trafic sunt mai bine luminate, totul pentru a-i permite șoferului să anticipeze mai bine deplasarea pe timp de noapte.

„Tehnologia de iluminare predictivă pe care o dezvoltăm în prezent înseamnă că, într-o zi, conducerea pe întuneric ar putea fi la fel de ușoară ca și urmărirea farurilor. Acest nou sistem de cartografiere și localizare este următorul pas în încercarea noastră de a face conducerea pe timp de noapte la fel de ușoară, adică nu mai stresantă sau mai dificilă în comparație cu conducerea pe timp de zi”, a declarat Michael Koherr, inginer cercetător în domeniul iluminatului la Ford Europe.

În practică, noul tip de far folosește date de localizare GPS, precum și date legate de geometria drumului și calculează traiectoria și viteza vehiculului pentru a regla orientarea farurilor în timp real. Dacă nu există date GPS, o cameră preia funcționarea, împreună cu funcția clasică a farurilor direcționale în funcție de unghiul de direcție al volanului, pentru a menține sistemul funcțional înainte ca datele să revină.

Noul sistem inteligent de faruri ar trebui să echipeze modelele Ford în viitorul apropiat.

Distribuie acest articol!