Skoda și Seat riscă să își piardă influența în interiorul Grupului Volkswagen
13.05.2021
        
Distribuie acest articol!   

Potrivit presei germane, Herbert Diess, președintele Grupului Volkswagen, nu va mai avea implicare la nivelul consiliilor de administrație Seat și Skoda. O schimbare ce îngrijorează ambele mărci, în privința influenței pe care o au în cadrul gigantului Volkswagen.

Pentru Skoda și Seat, faptul că CEO-ul Grupului Volkswagen s-a aflat în fruntea comitetului de conducere a reprezentat până acum un mare atu. Dar, conform informațiilor publicate de Handleslblatt, acest lucru nu va mai fi posibil. Herbert Diess ar fi decis să renunțe la această funcție pentru a se concentra pe atât de necesara dezvoltare a domeniului software, unde conglomeratul german este deocamdată deficitar.

În acest context, unii directori de la Seat și Skoda sunt îngrijorați, deoarece plecarea lui Diess ar putea reduce gradul de implicare al Grupului Volkswagen în dezvoltarea filialelor sale din Spania și Cehia. Temerile lor sunt alimentate de intenția gigantului german de reducere a anumitor costuri, pentru a finanța investiții masive în noile tehnologii – software, conducere autonomă, cloud și date, servicii de mobilitate.

Herbert Diess
Herbert Diess

În plus, de mai mult timp în cadrul grupului există discuții referitoare la canibalizare. Nu o data s-a arătat cu degetul către Seat și Skoda, reproșându-li-se că ar concura direct, pe anumite segmente, cu modelele Volkswagen, având însă prețuri mai avantajoase.

Partajarea platformelor tehnice comune a fost, de asemenea, un subiect controversat. Liderii sindicatului Volkswagen din Germania și chiar unii diriguitori ai constructorului german și-au arătat nemulțumirea față de faptul că Skoda beneficiază de tehnologiile Volkswagen și costuri de producție mai mici, ceea ce permite prețuri mai bune pentru modelele cehilor.

Distribuie acest articol!